Odredbe i ugovori

Rentalcars.com trgovački je naziv poduzeća Booking.com Transport Limited, društva s ograničenom odgovornošću registriranog u Engleskoj i Walesu (broj: 05179829) čija je registrirana adresa 100 New Bridge Street, London, EC4V 6JA. Ove odredbe i uvjeti, zajedno s našom obavijesti o privatnosti te izjavom o kolačićima, sačinjavaju ugovor koji s vama sklapamo o uslugama koje pružamo pri organizaciji ponude iznajmljivanja vozila. Radi izbjegavanja nedoumica, „vi” se odnosi na glavnog vozača, osobu koja plaća najam i/ili osobu koja izvršava rezervaciju. Iako se „vi” može odnositi na više osoba, imajte na umu da ugovor sklapamo sa svim osobama, no o potvrđenoj rezervaciji možemo razgovarati samo s glavnim vozačem. Na gore navedeno odnosi se zajednički naziv „naše odredbe”. Te se odredbe primjenjuju na sve ugovore o pružanju naših usluga uz isključenje svih ostalih odredbi i uvjeta. Nijedan postupak koji izvršava Rentalcars.com ne smatra se prihvaćanjem bilo koje druge odredbe. Prihvaćanje usluga ili potpis na bilo kojem ugovoru smatra se nepobitnim dokazom o vašem prihvaćanju ovih odredbi. Povremeno možemo izmijeniti navedene odredbe i stoga savjetujemo da provjeravate našu internetsku stranicu kako biste u obzir uzeli svaku izmjenu odredbi koje se odnose na vas. Vaš najam bilo kojeg vozila podliježe odredbama i uvjetima iznajmljivanja vozila koje određuje poduzeće za iznajmljivanje vozila te odgovarajućim zakonima države i/ili savezne države u kojoj se izvršava predmetno iznajmljivanje. Na vaš najam vozila mogu se primjenjivati i pojedinačna ograničenja.

Vozilo vam isporučujemo izravno ili u svojstvu posrednika. Svojstvo u kojem postupamo zavisi od našeg odnosa s poduzećem za iznajmljivanje vozila.

Ove se odredbe primjenjuju na svaku rezervaciju izvršenu kod nas ili putem ove internetske stranice i stoga se trebate upoznati s njihovim sadržajem. Naše odredbe i odredbe poduzeća za iznajmljivanje vozila s kojima surađujemo sadržavaju određena izuzeća i ograničenja odgovornosti.

Izvršavanje rezervacije na ovoj internetskoj stranici uvjetovano je prihvaćanjem naših odredbi. Ako se ne slažete s bilo kojim njihovim dijelom nećete moći nastaviti izvršavanje rezervacije. Vašim potvrđivanjem da želite rezervirati vozilo putem ove internetske stranice podrazumijeva se da ste pročitali i razumjeli te da prihvaćate naše odredbe. Ako bilo koji dio ne razumijete u potpunosti ili ako imate pitanje o iznajmljivanju automobila ili bilo kojem drugom proizvodu, kontaktirajte nas.

Potvrda rezervacije i primanje plaćanja
U većini slučajeva odmah potvrđujemo vašu rezervaciju putem adrese e-pošte koju ste unijeli pri izvršavanju rezervacije. Ponekad moramo pričekati potvrdu poduzeća za iznajmljivanje vozila o dostupnosti vozila. Ako se to dogodi o tome ćemo vas odmah obavijestiti te privremeno blokirati iznos plaćanja na vašoj platnoj kartici. Čim poduzeće za iznajmljivanje vozila potvrdi vaše vozilo, obavijestit ćemo vas o tome i preuzeti novac s vaše kartice.

U svakom trenutku do potvrde dostupnosti vašeg vozila možete „poništiti” plaćanje. Jednostavno odaberite „Upravljanje rezervacijom” na vrhu naše stranice, unesite adresu e-pošte koju ste unijeli pri izvršavanju rezervacije i broj rezervacije, a zatim pritisnite „Otkaži rezervaciju”. Odblokirat ćemo novac na vašoj kartici.

Vrlo se rijetko događa da poduzeće za iznajmljivanje vozila nije u mogućnosti potvrditi dostupnost vozila. Ako se to dogodi, o tome ćemo vas obavijestiti te odblokirati novac na vašoj kartici.

Kad rezervirate vozilo ili neki drugi proizvod na našoj internetskoj stranici, poslat ćemo vam poruku e-pošte kako bismo potvrdili njegovu dostupnost unutar 48 sati od rezervacije (ili, ako je to ranije, najmanje 24 sata prije preuzimanja vozila). Zatim ćemo vam poslati potvrdu o rezervaciji.

Nećete dobiti ugovor dok ne potvrdimo vašu rezervaciju i primimo uplatu. Korespondenciju ćemo u cijelosti poslati na adresu koja je unesena pri izvršavanju rezervacije. Radi izbjegavanja nedoumica ništa iz ovih odredbi nijednoj trećoj osobi ne daje pravo ni na kakvu korist niti joj omogućava prava u skladu sa Zakonom o ugovorima (prava trećih osoba) iz 1999.

Točnost informacija
Iako težimo osiguravanju točnosti informacija objavljenih na ovoj internetskoj stranici, ni nas ni naša povezana poduzeća, dobavljače ili predstavnike ne možete smatrati odgovornima za točnost takvih informacija. Isključivo je vaša odgovornost procijeniti točnost, cjelovitost i korisnost svih informacija koje su pružene na ovoj internetskoj stranici.

Pri preuzimanju iznajmljenog vozila potrebno je pokazati vaučer / elektronički vaučer platforme Rentalcars.com poduzeću za iznajmljivanje vozila. Ne možemo snositi odgovornost za odbijanje iznajmljivanja ako ne pokažete vaučer / elektronički vaučer.

Ne možemo prihvatiti odgovornost ni za kakve promjene koje su nastale zbog potpisivanja i prihvaćanja dokumentacije u poslovnici za iznajmljivanje vozila.

Ne preuzimamo odgovornost ni za koga tko vozi pod utjecajem alkohola/droge, hotimično uzrokuje štetu, vozi izvan ceste ili vozi bez dužne pažnje. Obvezni ste preuzeti punu odgovornost u slučaju nastanka takve štete. Ovaj popis nije sveobuhvatan.

Što je uključeno u cijenu / isključeno iz cijene?
Pročitajte specifične odredbe i uvjete koji se odnose na vaš najam vozila, a koje ćete moći pročitati tijekom postupka rezervacije.

Gorivo i polozi u poslovnici za iznajmljivanje vozila
Većina poduzeća za iznajmljivanje vozila zahtijeva polog na početku iznajmljivanja radi pokrivanja viška obveza, bilo kakvih troškova nastalih za vrijeme iznajmljivanja te, u nekim slučajevima, troškova za gorivo. Za plaćanje pologa obično morate imati valjanu kreditnu karticu s raspoloživim sredstvima. Vlasnik kartice mora biti glavni vozač. Imajte na umu da svako poduzeće za iznajmljivanje vozila ne prihvaća sve vrste kartica i stoga biste trebali pročitati odjeljak „Važne informacije” pri izvršavanju rezervacije i/ili sklapanju ugovora o iznajmljivanju vozila kako biste potvrdili koje se vrste kartica prihvaćaju. Ako i nakon toga imate pitanja kontaktirajte nas. Pod uvjetom da se vozilo i dodatni proizvodi vrate u jednakom stanju u kojem su se nalazili pri iznajmljivanju te u skladu s pravilima o gorivu, polog će vam biti refundiran nakon vraćanja vozila (imajte na umu da će se novac pojaviti na računu vaše kreditne kartice u roku od 30 dana).

Određena poduzeća za iznajmljivanje vozila zahtijevaju da vratite vozilo s jednakom količinom goriva koju je sadržavalo u spremniku pri preuzimanju. Ostala poduzeća imaju pravila o gorivu prema kojima vi morate prvi puta napuniti spremnik i vozilo možete vratiti s praznim spremnikom za gorivo; u tom slučaju možda nećete dobiti povrat novca za neiskorišteno gorivo.

Ako poduzeće za iznajmljivanje vozila naplaćuje gorivo, trošak može biti veći nego što bi iznosio na lokalnoj benzinskoj postaji.

Usluge izvan radnog vremena
Na većini lokacija u zračnim lukama usluge se pružaju u skladu s rasporedom redovnih letova i vozila se dobavljaju izvan uobičajenog radnog vremena. Međutim, za navedenu uslugu moguće je naplaćivanje dodatnih naknada koje se plaćaju izravno poduzeću za iznajmljivanje vozila. Obavijestit ćemo vas hoće li se ta naknada primijeniti kad u svojem zahtjevu za rezervaciju potvrdite vrijeme preuzimanja vozila. Ako vrijeme preuzimanja vozila padne izvan uobičajenog radnog vremena poduzeća za iznajmljivanje vozila zbog kašnjenja leta, poduzeće za iznajmljivanje vozila može pristati na pružanje usluga izvan radnog vremena; u tom slučaju obavijestit će vas o plaćanju bilo kakve naknade. Ne prihvaćamo nikakvu daljnju odgovornost ako nije dostupno pružanje usluga izvan radnog vremena. Stoga preporučujemo ugovaranje nezavisnog putnog osiguranja. Poslovnice za iznajmljivanje vozila koje se nalaze izvan zračnih luka također mogu pružati usluge izvan radnog vremena.

Donje/gornje dobne granice
Minimalna dob za iznajmljivanje vozila na većini lokacija je 21 godina. U određenim poduzećima za iznajmljivanje vozila te u određenim državama moguće je naplaćivanje dodatnih naknada za vozače ispod 25 godina ili iznad 65 godina starosti: ako u zahtjevu za rezervaciju unesete ispravnu dob vozača, obavijestit ćemo vas o bilo kakvim mogućim naknadama. Donja dobna granica na određenim lokacijama može biti viša za veća vozila. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice o ovome obratite se našem kontaktnom centru.

Dodatni vozači
Za dodatne vozače mogu se primjenjivati naknade koje se plaćaju u poslovnici za iznajmljivanje vozila (osim ako je drugačije navedeno na vaučeru / elektroničkom vaučeru platforme Rentalcars.com). Navedeno možete provjeriti u našem kontaktnom centru.

Izračunavanje dnevne cijene / razdoblje iznajmljivanja / razdoblje produžetka najma / kasno vraćanje vozila
Cijena vašeg najma vozila bit će potvrđena pri izvršavanju rezervacije i izračunat će se na temelju 24-satnih jedinica. Ako nakon preuzimanja vozila poželite produžiti razdoblje najma ili ako vratite vozilo nakon vremena navedenog na vašem vaučeru / elektroničkom vaučeru, ugovor za takav produžetak uvijek se sklapa izravno s poduzećem za iznajmljivanje vozila, a poduzeće za iznajmljivanje vozila naplaćuje dodatno razdoblje najma prema lokalnoj dnevnoj cijeni koja može biti viša od cijene koju ste ugovorili s nama pri izvršavanju rezervacije. Poduzeće za iznajmljivanje vozila može naplatiti i dodatnu novčanu kaznu za kasno vraćanje vozila, a podrobne informacije o bilo kakvim dodatnim naknadama nalaze se u vašem ugovoru s poduzećem za iznajmljivanje vozila.

Kasno preuzimanje / prijevremeno vraćanje vozila
Vaš najam počinje i završava u skladu s datumima i vremenom preuzimanja i vraćanja vozila koji su navedeni na vašem vaučeru / elektroničkom vaučeru. Nažalost ne možemo izvršiti povrat novca za neiskorišteno vrijeme u slučaju kasnog preuzimanja ili prijevremenog vraćanja vozila. Ako niste u mogućnosti preuzeti vozilo u dogovoreno vrijeme i na dogovoreni datum, od ključne je važnosti da nas kontaktirate u što kraćem roku. U suprotnome ne možemo jamčiti da će vozilo i dalje biti dostupno – i nećete imati pravo na povrat novca.

Jednosmjerni najam
Jednosmjerni najam potrebno je unaprijed potvrditi i može podlijegati naknadama za jednosmjerni najam koje se plaćaju poduzeću za iznajmljivanje vozila. Obavijestit ćemo vas o približnom iznosu troškova nakon što primimo vaš zahtjev za rezervaciju te potvrdu o jednosmjernom najmu od poduzeća za iznajmljivanje vozila.

Dječja sjedala i posebni zahtjevi
Dječja sjedala, krovni nosači (nisu dostupni na nekim vozilima) i drugi „dodatni” predmeti dostupni su na zahtjev na većini lokacija iako se njihova dostupnost ne može jamčiti. Obično postoji naknada koja se plaća poduzeću za iznajmljivanje vozila. Na većini lokacija dječja su sjedala propisana zakonom. Imajte na umu: sigurnosni pojasevi na stražnjim sjedalima možda se ne isporučuju u svim vozilima. Navedeno možete provjeriti u našem kontaktnom centru. Zahtjeve za ovim predmetima potrebno je podnijeti pri izvršavanju rezervacije.

Isporuka i preuzimanje
Neka poduzeća za iznajmljivanje vozila pristaju na to da oni isporuče / preuzmu natrag vaše vozilo na određenoj adresi. U tom slučaju za navedenu uslugu moguće je naplaćivanje dodatne naknade koja se plaća izravno poduzeću za iznajmljivanje vozila. Obavijestit ćemo vas hoće li se naknada primijeniti kad u svojem zahtjevu za rezervaciju potvrdite vrijeme preuzimanja/vraćanja vozila te potpunu adresu. Imajte na umu: poduzeća za iznajmljivanje vozila obično ne izvršavaju isporuke i preuzimanja na lokaciji privatnog smještaja.

Područja vožnje
Ako iznajmljeno vozilo vozite u drugu državu / saveznu državu / na drugi otok mogu se primjenjivati ograničenja; stoga o svojoj namjeri da to učinite morate obavijestiti naš kontaktni centar. Za putovanje u određene države može se zahtijevati dodatna dokumentacija i mogu se naplatiti dodatne lokalne naknade. Ograničenja se mogu primjenjivati i u udaljenim područjima kao što je unutrašnjost Australije.

Otkazivanja, nepojavljivanja i izmjene i dopune
Pravila o otkazivanju koja su navedena u nastavku primjenjivat će se na vašu rezervaciju u većini slučajeva; međutim, trebali biste provjeriti odredbe i uvjete poduzeća za iznajmljivanje vozila u slučaju primjene pravila koja su više ograničavajuća.  

Otkazivanje u potpunosti unaprijed plaćene rezervacije

 • Ako otkažete najam 48 ili više sati prije ugovorenog početka najma, izvršit će se povrat novca koji ste platili.
 • Ako otkažete unutar 48 sati prije vremena preuzimanja vozila izvršit će se povrat novca koji ste platili, no iznos će se umanjiti za cijenu 3 dana najma vozila:
  • ako ste vozilo rezervirali na manje od 3 dana, neće se naplatiti nikakva dodatna naknada, no nećete primiti povrat novca.
 • Ako se ne pojavite na ugovoreni datum i u ugovoreno vrijeme i/ili ako ne pružite cijelu potrebnu dokumentaciju i/ili ako ne pružite kreditnu karticu čiji vlasnik je glavni vozač i na kojoj je dostupno dovoljno sredstava za plaćanje pologa za vozilo, poduzeće za iznajmljivanje vozila može odbiti iznajmiti vam vozilo. U tom slučaju:
 • ako nas nazovete iz poslovnice, primit ćete povrat plaćenog novca, no iznos će se umanjiti za cijenu 3 dana najma
 • ako nas ne nazovete iz poslovnice nećete primiti povrat novca.

Otkazivanje rezervacije s pologom

 • Ako otkažete najam 48 ili više sati prije ugovorenog početka najma, izvršit će se povrat novca koji ste platili, no iznos će se umanjiti za vrijednost pologa.
 • Ako otkažete manje od 48 sati unaprijed, no prije ugovorenog početka najma, izvršit će se povrat novca koji ste platili, no iznos će se umanjiti ili za vrijednost pologa ili za cijenu 3 dana najma, ovisno o tome što je veće.
 • Ako ste vozilo rezervirali na manje od 3 dana, neće se naplatiti nikakva dodatna naknada, no nećete primiti povrat novca.

Nepojavljivanje
Naziv „nepojavljivanje” odnosi se na situaciju kad:

 • želite izvršiti otkazivanje, no o tome nas ne obavijestite prije ugovorenog početka najma, ili
 • ne preuzmete vozilo u ugovoreno vrijeme ili na ugovoreni datum, ili
 • ne pružite dokumentaciju potrebnu za preuzimanje vozila, ili
 • ne pružite kreditnu karticu čiji vlasnik je glavni vozač i na kojoj je dostupno dovoljno sredstava za plaćanje pologa za vozilo.

U svakom slučaju „nepojavljivanja” nećete primiti povrat novca koji ste platili.

Poduzeće za iznajmljivanje vozila zadržava pravo da odbije isporuku vozila bilo kojem kupcu koji ne stigne na vrijeme sa cijelom potrebnom dokumentacijom i kreditnom karticom čiji vlasnik je glavni vozač i na kojoj je dostupno dovoljno sredstava za plaćanje pologa za vozilo. U takvom slučaju, osim ako je najam unaprijed otkazan, kupac nema pravo na povrat novca.

Izmjene i dopune (izmjene rezervacije)
U svakom trenutku prije ugovorenog vremena preuzimanja vozila možete izvršiti izmjene u svojoj rezervaciji.

Ako je do vremena preuzimanja vozila preostalo najmanje 48 sati, najjednostavniji način je otvoriti „Upravljanje rezervacijom” u gornjem desnom uglu na vrhu naše stranice.

Ako želite izvršiti izmjenu u trenutku kad je do vremena preuzimanja vozila preostalo manje od 48 sati, kontaktirajte nas putem telefonskog poziva.

Za izmjenu rezervacije ne naplaćuje se naknada, no svaka izmjena koju izvršite može utjecati na cijenu najma. Ponekad (ne često) možemo izmijeniti rezervaciju samo tako da je prvo otkažemo i zatim izradimo novu; u tom slučaju moguće je naplaćivanje naknade za otkazivanje u ime poduzeća za iznajmljivanje vozila.

Ako mi izvršimo izmjenu rezervacije
Povremeno je nužno da mi ili poduzeće za iznajmljivanje vozila izvršimo izmjene u vašoj rezervaciji (nakon prihvaćanja rezervacije). U svakom takvom slučaju o tome ćemo vas obavijestiti u najkraćem razumnom roku prije preuzimanja vozila i, ako su vam predložene izmjene neprihvatljive, ponudit ćemo vam potpuni povrat novca. Međutim, u navedenim okolnostima ne snosimo nikakvu dodatnu odgovornost ni za kakve izravne ili neizravne gubitke koje možete pretrpjeti zbog takvih izmjena.

Dokumentacija
Vaš vaučer / elektronički vaučer obično postane dostupan kad poduzeće za iznajmljivanje vozila primi puni iznos uplate te potvrdi dostupnost vozila. Imajte na umu da potvrđivanje dostupnosti određenih vozila „na zahtjev” može potrajati duže i u tom slučaju ćemo vas o tome obavijestiti. Kad preuzimanje vozila nije moguće zbog nedostatne dokumentacije ili nepružanja valjane kreditne kartice, takva se situacija smatra „nepojavljivanjem”, što znači da nećete imati pravo na povrat novca koji ste platili. Pobrinite se da tijekom putovanja sa sobom imate vaučer / elektronički vaučer, valjanu državnu vozačku dozvolu i ostale dokumente za utvrđivanje identiteta – nakon što se potvrdi dostupnost vozila pročitajte odjeljak „Što trebate ponijeti” u svojem vaučeru / elektroničkom vaučeru kako biste provjerili zahtijeva li se ikakva druga dokumentacija.

Vozačka dozvola
Svaki vozač treba imati redovitu, valjanu vozačku dozvolu koju posjeduje najmanje 1 godinu (2 godine na određenim lokacijama; o tome ćete biti obaviješteni tijekom postupka izvršavanja rezervacije). Ne prihvaćaju se istekle ili privremene vozačke dozvole.

Pri rezervaciji vozila potrebno je obavijestiti naš kontaktni centar o bilo kakvim negativnim prekršajnim bodovima na vozačkoj dozvoli; zadržavamo pravo da na temelju toga odbijemo rezervaciju u skladu s odredbama i uvjetima poduzeća za iznajmljivanje automobila s kojima surađujemo.

Od 8. lipnja 2015. svaki vozač čiju je vozačku dozvolu izdalo britansko Tijelo za licenciranje vozača i vozila (eng. Driver and Vehicle Licensing Authority; DVLA) u Engleskoj, Škotskoj ili Walesu mora otvoriti Pregled vozačke dozvole najviše 21 dan prije početka najma: za više informacija kliknite ovdje. Svaki vozač s vozačkom dozvolom u novom formatu identifikacijskog dokumenta s fotografijom mora pružiti i odgovarajuću papirnatu inačicu dokumenta u poslovnici za iznajmljivanje vozila.

Pri preuzimanju vozila svaki vozač treba dati na uvid svoju vozačku dozvolu. Osim toga, za vrijeme najma u svakom trenutku mora sa sobom imati vozačku dozvolu radi pregleda koji izvršavaju lokalna nadležna tijela.

Neće se izvršiti povrat novca ako poduzeće za iznajmljivanje vozila odbije isporučiti vozilo zbog neprijavljenih negativnih prekršajnih bodova – ili jer niste u mogućnosti pružiti vozačku dozvolu, njezin jednakovrijedni dokument ili potrebne informacije o negativnim prekršajnim bodovima.

Imajte na umu da će vam za vožnju u inozemstvo možda trebati međunarodna vozačka dozvola. Vozač je dužan provjeriti hoće li mu/joj trebati međunarodna vozačka dozvola. Međunarodna vozačka dozvola ne zamjenjuje zahtjev za uobičajenom vozačkom dozvolom: vozačka dozvola čiji vlasnik je glavni vozač i dalje je potrebna za najam vozila i svaki vozač koji treba imati međunarodnu vozačku dozvolu sa sobom mora imati oba dokumenta u svakom trenutku. Ako se zahtijeva međunarodna vozačka dozvola, bez međunarodne vozačke dozvole i vaše uobičajene vozačke dozvole nećete moći preuzeti iznajmljeno vozilo.

Svi vozači prije preuzimanja vozila moraju pročitati odredbe i uvjete poduzeća za iznajmljivanje vozila koje im isporučuje vozilo jer određena poduzeća i lokacije mogu imati dodatne zahtjeve.

Važne informacije o deviznim tečajevima
Imajte na umu da se, zbog fluktuacije deviznih tečajeva, iznos koji se naplaćuje putem vaše kreditne kartice može razlikovati od cijene koju navodimo kad pristanete na plaćanje proizvoda ili usluge. Razlika (ako postoji) će ovisiti o promjenama deviznih tečajeva tijekom razdoblja između trenutka rezervacije i trenutka kad naplaćeni iznos postane vidljiv na izvještaju vaše kreditne kartice. Slično tome, ako izvršimo povrat novca na vaš račun, uplatit ćemo vam točan iznos koji je izvorno naplaćen – i nećemo preuzeti odgovornost ni za kakve fluktuacije deviznih tečajeva zbog kojih vi primate veći ili manji iznos povrata novca nego što ste očekivali.

Kapacitet vozila i klasa vozila
Sva vozila osigurana su za maksimalan broj putnika. Ne možemo prihvatiti odgovornost ako je vozilo neprikladno za sve putnike i prtljagu. Za informacije o približnom kapacitetu različitih klasa vozila posjetite internetsku stranicu Rentalcars.com koja vam može poslužiti kao vodič. Ne možemo prihvatiti odgovornost ako poduzeće za iznajmljivanje vozila odbije isporuku vozila zbog prevelikog broja putnika.

Ne možemo jamčiti određenu marku ili model vozila. Vozilo prikazano na vašem vaučeru / elektroničkom vaučeru namijenjeno je isključivo kao smjernica i poduzeće za iznajmljivanje vozila umjesto toga može isporučiti drugačije vozilo koje se smatra sličnim ili superiornim.

Pružanje vozila
Poduzeća za iznajmljivanje vozila zadržavaju pravo da odbiju iznajmiti vozilo bilo kojoj osobi koja se smatra nesposobnom za vožnju ili koja ne ispunjava uvjete za podobnost. Ne preuzimamo odgovornost za izradu putnih aranžmana kao ni za bilo kakav povrat novca, odštetu ili bilo kakve troškove koje možda morate platiti u takvom slučaju.

Pritužbe
Ako ste nezadovoljni svojim najmom, svoje nam nezadovoljstvo prijavite što je prije moguće, no najmanje unutar 3 mjeseca od vraćanja vozila, tako da kontaktirate našu službu za korisnike. Teško nam je izvršiti procjenu bilo kakve pritužbe koja se odnosi na vaš najam ako navedenu mjeru ne poduzmete tijekom vraćanja vozila. Iako pri najmu vozila ulazite u ugovorni odnos s poduzećem za iznajmljivanje vozila, kad god nastane poteškoća pokušat ćemo vam pomoći tako da u vaše ime kontaktiramo poduzeće za iznajmljivanje vozila.

Ako niste potpuno zadovoljni načinom na koji smo postupili pri rješavanju vaše pritužbe, možete podnijeti formalnu pritužbu nezavisnom pružatelju alternativnog rješavanja sporova (ARS-a). Ako želite upotrijebiti ARS, možete se koristiti internetskom platformom Europske komisije putem koje možete izvršiti prijenos svoje pritužbe i koju možete pronaći na adresi http://ec.europa.eu/consumers/odr/. Taj će vam postupak pomoći pri pronalaženju primjerenog pružatelja ARS-a. Imajte na umu da, s obzirom na to da nam je cilj interno rješavanje sporova, nismo obvezni podlegnuti postupku ARS-a kojim upravlja bilo koji nezavisni pružatelj ARS-a.

Tehničke poteškoće / nesreće
U slučaju kvara ili tehničkih poteškoća odmah morate nazvati poduzeće za iznajmljivanje vozila. Poduzeće za iznajmljivanje vozila mora dati odobrenje za popravke ili zamjenu vozila. Ako sudjelujete u nesreći potrebno je kontaktirati lokalnu policiju i poduzeće za iznajmljivanje vozila. Čuvajte kopije sve povezane dokumentacije koju ste ispunili. Ona će možda biti potrebna ako želite podnijeti odštetni zahtjev.

Vaš najam bilo kojeg vozila podliježe odredbama i uvjetima iznajmljivanja vozila koje određuje poduzeće za iznajmljivanje vozila te odgovarajućim zakonima države i/ili savezne države u kojoj se izvršava predmetno iznajmljivanje. Stoga podliježete i našim odredbama i odredbama poduzeća za iznajmljivanje vozila. Ne prihvaćamo i nećemo snositi odgovornost ni za kakav gubitak, oštećenje, izmjene, odgode ili promjene nastale građanskim sukobima, industrijskim sporovima uključujući sporove s kontrolom zračnog prometa, terorističkom aktivnosti, prirodnom ili nuklearnom katastrofom, požarom ili nepovoljnim vremenskim uvjetima, tehničkim poteškoćama u prijevozu koje je nemoguće izbjeći, zatvaranjem ili zakrčenosti zračnih luka ili trajektnih luka, otkazivanjem redovnih letova ili financijskim neuspjehom avioprijevoznika.

Odredbe vašeg ugovora s platformom Rentalcars.com
Bez obzira na odabrani način rezervacije, važno je razumjeti kako i kada nastaje ugovor. Tehnički koraci potrebni za izradu ugovora navedeni su u nastavku. Kad navedemo cijene putem telefona ili objavimo svoje usluge na svojoj internetskoj stranici, time vas pozivamo vas da nam predate ponudu za njihovu kupnju. Ponuda nije predana sve dok to ne učinite verbalnim putem ili klikom na „Rezerviraj odmah” na našoj stranici „Informacije o plaćanju”.

Predat ćete nam ponudu za kupnju usluga čim to učinite verbalnim putem ili kliknete na „Rezerviraj odmah”. Ta je ponuda prihvaćena kad primimo potrebnu uplatu i omogućimo vam dostupnost vaučera / elektroničkog vaučera. U slučajevima kad u dogovaranju najma s poduzećem za iznajmljivanje vozila djelujemo u svojstvu posrednika, prihvaćanje vaše ponude kao posrednici izvršavamo u ime poduzeća za iznajmljivanje vozila.

Mi snosimo odgovornost za gubitke koje vi izravno pretrpite zbog našeg kršenja tog ugovora ako navedeni gubici predstavljaju predvidive posljedice našeg kršenja ugovora. Gubici su predvidivi ako ih i vi i mi možemo razmotriti tijekom izrade našeg ugovora. Nismo odgovorni za neizravne gubitke koji nastaju kao štetni učinci glavnog gubitka ili štete i koje ni vi ni mi ne možemo predvidjeti; ne snosimo odgovornost, bez ograničenja, ni za gubitak zarade, gubitak prilike, gubitak ugleda ili posljedične gubitke, odštete ili troškove.

Ne snosimo odgovornost samostalno ili posredno preko poduzeća za iznajmljivanje vozila ni za kakvo neuspješno ili odgođeno ispunjavanje naših obveza navedenih ili u skladu s predmetnom rezervacijom, vaučerom / elektroničkim vaučerom, najmom ili odredbama i uvjetima, ako i u mjeri u kojoj je to ispunjavanje odgođeno, otežano ili spriječeno zbog utjecaja više sile, što je naziv koji se odnosi na bilo koji događaj izvan razumne kontrole predmetne osobe. U slučaju da viša sila traje duže od 14 uzastopnih dana, možemo prekinuti i povući takvu rezervaciju tako da na vašu izvornu adresu fakturiranja dostavimo prethodnu obavijest 14 dana ranije te izvršimo povrat novca svakog iznosa koji je plaćen prije pojavljivanja više sile.

Imamo pravo otkazati rezervaciju nakon podnošenja ograničene ili neposredne obavijesti u određenim okolnostima kao što je nesolventnost poduzeća za iznajmljivanje vozila. U svim okolnostima uložit ćemo razumne napore kako bismo organizirali isporuku zamjenskog vozila, no to možda neće biti moguće u razdobljima visoke potražnje. U slučaju kad je kupac izvršio u potpunosti unaprijed plaćenu rezervaciju i mi mu/joj dostavimo obavijest do 48 sati prije preuzimanja vozila, kupac će primiti povrat svih prethodno plaćenih iznosa. U malo vjerojatnom slučaju da kupcu koji je u potpunosti unaprijed platio rezervaciju dostavimo obavijest o otkazivanju unutar 48 sati prije preuzimanja vozila, izvršit ćemo potpuni povrat svih prethodno plaćenih iznosa i pokriti ostale predvidive gubitke koje je kupac pretrpio kao posljedica našeg kršenja ugovora. U slučaju kad je kupac izvršio rezervaciju s pologom i mi mu/joj dostavimo obavijest najmanje 7 dana prije preuzimanja vozila, kupac će primiti povrat svih prethodno plaćenih iznosa. U slučaju da kupcu koji je u platio polog dostavimo obavijest o otkazivanju unutar 7 dana prije preuzimanja vozila, izvršit ćemo potpuni povrat svih prethodno plaćenih iznosa i pokriti ostale predvidive gubitke koje je kupac pretrpio kao posljedica našeg kršenja ugovora.

Izvršavanje rezervacija i kupnja ili traženje proizvoda ili usluga
Ako želite izvršiti rezervacije ili kupiti ili zatražiti proizvode ili usluge opisane na ovoj internetskoj stranici, mi (ili naši poslovni partneri) vas možemo zatražiti određene podatke koji su primjenjivi na vašu rezervaciju ili kupnju, uključujući, bez ograničenja, informacije o kreditnoj kartici i druge podatke za vašu osobnu identifikaciju. Shvaćate da ćemo bilo kojim takvim podacima rukovati na način koji je opisan u našoj obavijesti o privatnosti. Pristajete na to da će svi podaci koje pružite u ovu svrhu biti točni, važeći i potpuni. Pristajete na plaćanje svih naknada proizašlih od vas ili bilo kojih korisnika vašeg računa, kreditne kartice ili drugog mehanizma plaćanja po tarifi ili cijeni na snazi u trenutku nastanka takvih naknada. Također ste odgovorni za plaćanje bilo kakvih primjenjivih poreza koji se odnose na vaše kupnje.

Prije našeg prihvaćanja bilo kakve rezervacije, kupnje ili narudžbe može se zatražiti provjera dostavljenih podataka. Osim ako je drugačije propisano zakonom ili ako mi izričito navedemo drugačije, cijena, tarifa i dostupnost proizvoda ili usluga podliježu promjenama bez prethodne obavijesti. Pristajete na to da rezervacije, kupnje i usluge podliježu dodatnim odredbama i uvjetima koje određujemo mi ili poduzeće za iznajmljivanje vozila koje isporučuje vaše vozilo.

Uvjeti uporabe internetske stranice
Zabranjeno je da itko upotrebljava bilo koji uređaj ili softver za izravno ili neizravno povezivanje ili pokušaj povezivanja s ovom internetskom stranicom radi dohvaćanja sadržaja i/ili bilo kojih drugih podataka, uključujući cijene. Također je zabranjeno ometati ili pokušati ometati redovan rad ove internetske stranice; svaka aktivnost za koju smatramo da pretjerano opterećuje ili ometa rad naših sustava bit će prekinuta. Neprestano nadgledamo svakoga tko pristupi našoj internetskoj stranici i aktivnosti bilo kojih automatiziranih sustava ili osoba koje izvode nerazuman broj pretraga s ciljem pristupanja informacijama i/ili cijenama bit će prekinute, a navedeni sustavi/osobe bit će blokirane s naših internetskih stranica. Vašom uporabom ove internetske stranice podrazumijeva se da pristajete pridržavati se ovih uvjeta uporabe.

Zaštita podataka
Vaša nam je privatnost važna. Uporabom ove stranice pristajete na odredbe naše obavijesti o privatnosti.

Uporaba kolačića i drugih tehnologija praćenja
Možemo se služiti kolačićima i drugim tehnologijama za omogućavanje i praćenje vaše uporabe usluga ponuđenih na ovoj internetskoj stranici te u vezi s našom komunikacijom putem e-pošte. Za više informacija pročitajte našu obavijest o privatnosti.

Korisničke recenzije
Napisane recenzije mogu se prenijeti na našu internetsku stranicu isključivo u svrhu obavještavanja kupaca o vašem mišljenju o usluzi i kvaliteti poduzeća za iznajmljivanje vozila te ih Rentalcars.com može djelomično ili u cijelosti upotrijebiti na svojim platformama, društvenim mrežama, u svojim biltenima, posebnim promidžbenim akcijama, mobilnim aplikacijama ili na drugim kanalima koje posjeduje, hostira, upotrebljava ili kontrolira Rentalcars.com. Podnošenjem recenzije pristajete na gore navedenu uporabu svoje recenzije. Zadržavamo pravo na prilagođavanje, odbijanje ili uklanjanje recenzija po vlastitom nahođenju.

Recenzijama se izražavaju osobna mišljenja kupaca platforme Rentalcars.com koji ispunjavaju anketu nakon završetka najma. Ta mišljenja ne predstavljaju nužno stavove platforme Rentalcars.com.

U mjeri u kojoj je to dopušteno, navedene odredbe i uvjeti reguliraju se engleskim zakonodavstvom u neisključivoj nadležnosti sudova Engleske.

Navedene Opće informacije te Odredbe i uvjeti ispravni su u vrijeme tiskanja.

Zaštita u skladu s Direktivom o putovanjima u paket aranžmanima
Ako za svoje putovanje ili izlet rezervirate dodatne usluge putovanja kod drugog pružatelja usluga putem poveznice s naše stranice potvrde, NEĆETE imati koristi od prava pri prijavljivanju za pakete u skladu s Direktivom (EU) 2015/2302.

Platforma Rentalcars.com stoga nije odgovorna za ispravno izvođenje tih dodatnih usluga putovanja. U slučaju poteškoća obratite se relevantnom pružatelju usluga.

Međutim, ako rezervirate dodatne usluge putovanja putem poveznice najkasnije 24 sata nakon primitka potvrde o rezervaciji od platforme Rentalcars.com i ako te dodatne usluge putovanja iznose 25 % ili veći udio ukupne vrijednosti obje rezervacije, navedene usluge putovanja postat će dijelom povezanog putnog aranžmana. U tom slučaju i u skladu sa zakonom EU-a, platforma Rentalcars.com ima uspostavljenu zaštitu za povrat novca koji ste uplatili platformi Rentalcars.com za usluge koje nisu izvedene zbog nesolventnosti platforme Rentalcars.com. Imajte na umu da se time ne omogućava povrat novca u slučaju nesolventnosti relevantnog pružatelja usluga.

Platforma Rentalcars.com ugovorila je zaštitu u slučaju nesolventnosti kod društva Travel & General Insurance Services Limited (t&g), registracijski broj 02527363, te uz osiguranje društva Hiscox Insurance Company Limited (Hiscox), registracijski broj 00070234. Britansko Tijelo za financijsko poslovanje (eng. Financial Conduct Authority) i britansko Tijelo za bonitetnu regulativu (eng. Prudential Regulation Authority) (broj 113849) izdala su odobrenje za društva t&g i Hiscox te reguliraju njihovo poslovanje.

Putnici mogu kontaktirati ovaj subjekt ili, gdje je to primjenjivo, nazvati telefonsku liniju nadležnog tijela za potraživanja na 01702 811397 (primjerak police osiguranja dostupan je na zahtjev kod ugovaratelja osiguranja) ako se usluge uskrate zbog nesolventnosti platforme Rentalcars.com.

Napomena: Navedena zaštita u slučaju nesolventnosti ne obuhvaća ugovore s osobama koje nisu Rentalcars.com koje je moguće ispuniti usprkos nesolventnosti platforme Rentalcars.com.

Direktiva (EU) 2015/2302 kako je prenesena u nacionalno pravo http://www.legislation.gov.uk/ukdsi/2018/9780111168479/data.html.