Odredbe i ugovori

Rentalcars.com je trgovački naziv kompanije Booking.com Transport Limited, društva s ograničenom odgovornošću koje je registrovano u Engleskoj i Velsu (broj: 05179829), sa sedištem na adresi 100 New Bridge Street, London, EC4V 6JA. Ove odredbe i uslovi, zajedno s našom izjavom o privatnosti i izjavom o kolačićima, čine naš ugovor s vama čiji su predmet usluge koje pružamo u organizovanju ponude iznajmljivanja automobila. Radi izbegavanja sumnje, „vi“ se odnosi na glavnog vozača, na lice koje plaća iznajmljivanje i/ili na lice koje vrši rezervaciju. Imajte na umu da, iako se „vi“ odnosi na više od jedne osobe, ugovor sklapamo sa svim stranama, ali ćemo moći da komuniciramo samo s glavnim vozačem kada je reč o potvrđenoj rezervaciji. To sve skupa čini „naše uslove“. Ovi uslovi se primenjuju na sve ugovore o pružanju naših usluga i zamenjuju sve ostale odredbe i uslove. Ne smatra se da nijedan nastup od strane Rentalcars.com predstavlja prihvatanje bilo kakvih drugih uslova. Prihvatanje usluga ili potpisivanje bilo kog ugovora se smatra konačnim dokazom vašeg prihvatanja ovih uslova. Povremeno možemo da menjamo uslove i savetujemo vam da pregledate veb-sajt i razmotrite sve promene uslova koje se odnose na vas. Iznajmljivanje bilo kog automobila od strane vas podleže odredbama i uslovima iznajmljivanja automobila koje je odredila kompanija za iznajmljivanje automobila i odgovarajućim zakonima zemlje i/ili države u kojoj se vrši iznajmljivanje. Na vaše iznajmljivanje automobila se mogu primenjivati i posebna ograničenja.

Od nas ćete dobiti automobil direktno ili u svojstvu agenta. Svojstvo u kom nastupamo zavisi od našeg odnosa s kompanijom za iznajmljivanje automobila.

Ovi uslovi se odnose na svaku rezervaciju koju obavite kod nas ili preko ovog veb-sajta i zato je važno da znate sadržaj ovih uslova. I naši uslovi i uslovi kompanija za iznajmljivanje automobila s kojima sarađujemo sadrže određena isključenja i ograničenja odgovornosti.

Uslov za obavljanje rezervacije na ovom veb-sajtu jeste prihvatanje naših uslova. Ako se ne slažete s bilo kojim njihovim delom, ne smete da nastavite s rezervacijom. Kada potvrdite da želite da rezervišete automobil preko ovog veb-sajta, izjavljujete da ste pročitali i da razumete i da prihvate naše uslove. Ako ima delova koji vam nisu jasni u potpunosti ili ako imate pitanja o iznajmljivanju automobila ili o drugim proizvodima, obratite nam se. 

Potvrđivanje vaše rezervacije i plaćanje
U većini slučajeva ćemo odmah potvrditi vašu rezervaciju putem e-adrese koju ste uneli prilikom rezervisanja. U nekim slučajevima moramo da sačekamo da kompanija za iznajmljivanje automobila potvrdi dostupnost automobila. Odmah ćemo vam saopštiti ako je ovo slučaj i privremeno ćemo rezervisati sredstva na vašoj platnoj kartici. Obavestićemo vas čim potvrde dostupnost vašeg automobila i povući ćemo novac s vaše kartice.

Dok automobil ne bude potvrđen, možete da opozovete plaćanje u svakom trenutku. Jednostavno kliknite na „Manage booking“ (Upravljaj rezervacijom) u gornjem delu veb-sajta, unesite e-adresu koju ste uneli prilikom rezervacije i broj rezervacije i kliknite na „Cancel Booking“ (Otkaži rezervaciju). Otkazaćemo rezervaciju sredstava na vašoj kartici.

Kompanija za iznajmljivanje automobila u veoma retkim slučajevima ne može da potvrdi da je automobil dostupan. Ako se to desi, obavestićemo vas i otkazaćemo rezervaciju sredstava na vašoj kartici.

Kada rezervišete automobil ili drugi proizvod na našem veb-sajtu, poslaćemo vam e-poruku da bismo potvrdili dostupnost u roku od 48 sati nakon rezervacije (ili, ako je to ranije, najmanje 24 sata pre vremena preuzimanja). Zatim ćemo vam poslati potvrdu rezervacije.

Nećete dobiti ugovor pre nego što potvrdimo vašu rezervaciju i izvršimo naplatu. Svu komunikaciju ćemo slati na e-adresu koju ste uneli prilikom rezervacije. Radi izbegavanja sumnje, ništa u ovim uslovima ne daje pravo nijednoj trećoj strani na bilo kakve beneficije ili prava na osnovu Zakona o ugovorima (Pravima trećih strana) iz 1999. godine.

Tačnost informacija
Iako se trudimo da osiguramo tačnost informacija na ovom veb-sajtu, ni mi ni naši partneri, dobavljači niti agenti se od strane vas ne možemo smatrati odgovornim za tačnost informacija. Odgovornost za procenu tačnosti, potpunosti i korisnosti svih informacija na ovom veb-sajtu je isključivo vaša.

Vaučer / e-Vaučer veb-sajta Rentalcars.com mora da se da na uvid kompaniji za iznajmljivanje automobila prilikom preuzimanja iznajmljenog automobila. Ne možemo da snosimo odgovornost za odbijena iznajmljivanja ako Vaučer / e-Vaučer nije dat na uvid.

Ne možemo da snosimo odgovornost ni za kakve troškove koji nastanu na osnovu dokumentacije koju potpišete i prihvatite na pultu za iznajmljivanje automobila.

Ne snosimo odgovornost za bilo koju osobu koja vozi pod uticajem alkohola ili druge i koja izazove namernu štetu, vozi izvan asfaltiranih puteva ili vozi bez nužne opreznosti i pažnje. Vi ćete prihvatiti punu odgovornost u pogledu takvih odštetnih zahteva. Ova lista nije konačna. 

Šta cena uključuje / ne uključuje?
Pročitajte određene odredbe i uslove koji se odnose na vaše iznajmljivanje automobila koji će se prikazati tokom procesa rezervacije. 

Gorivo i depoziti na pultu za iznajmljivanje automobila
Većina kompanija za iznajmljivanje automobila zahteva depozit na početku iznajmljivanja za pokriće prekoračenja odgovornosti, sve troškove koji nastanu tokom iznajmljivanja i, u nekim slučajevima, gorivo. Da biste ostavili depozit, obično ćete morati da kod sebe imate važeću platnu karticu s dovoljno sredstava na njoj. Kartica mora da bude na ime glavnog vozača. Imajte na umu da sve kompanije za iznajmljivanje automobila ne primaju iste vrste kartica i da treba da proverite odeljak „Važne informacije“ prilikom rezervacije i/ili vaš ugovor o iznajmljivanju automobila da biste saznali koje se vrste kartica primaju. Obratite nam se ako i dalje imate bilo kakvih pitanja. Pod uslovom da automobil i dodatna oprema budu vraćeni u istom stanju u kom su iznajmljeni i u skladu s politikom o gorivu, ovaj depozit će biti vraćen nakon vraćanja automobila (imajte na umu da može da prođe do 30 dana dok novac ponovo ne bude vidljiv na vašoj platnoj kartici).

Neke kompanije za iznajmljivanje automobila zahtevaju vraćanje automobila sa istom količinom goriva u rezervoaru koja je bila u automobilu prilikom preuzimanja. Druge kompanije koriste politiku o gorivu kada morate da napunite prvi rezervoar gorivom i automobil možete da vratite s praznim rezervoarom i u tim slučajevima je moguće da nema refundiranja za neiskorišćeno gorivo.

Kada kompanija za iznajmljivanje automobila naplaćuje gorivo, cena može biti viša u odnosu na cenu goriva na lokalnoj benzinskoj pumpi.

Rad van radnog vremena
Na većini aerodroma su mogući dočeci letova i automobili će biti dostupni van standardnog radnog vremena. Međutim, za ovu uslugu će možda biti potrebno platiti dodatnu naknadu direktno kompaniji za iznajmljivanje automobila. Obavestićemo vas da li će biti potrebno platiti naknadu prilikom potvrde vremena preuzimanja u vašem zahtevu za rezervaciju. U slučaju da vreme preuzimanja automobila pada van radnog vremena kompanije za iznajmljivanje automobila zbog kašnjenja leta, kompanija za iznajmljivanje automobila može da pristane na to da vam pruži uslugu van radnog vremena i u tom slučaju će vam kompanija pružiti informacije o naknadama. Ne možemo da prihvatimo dodatnu odgovornost u slučaju kada usluga van radnog vremena nije dostupna i zato vam savetujemo da uzmete nezavisno putno osiguranje. Pultovi za iznajmljivanje automobila takođe mogu da rade van radnog vremena. 

Minimalna / maksimalna starosna ograničenja
U većini zemalja, minimalni uzrast za iznajmljivanje je 21 godina života. Određene kompanije za iznajmljivanje automobila u određenim zemljama mogu da zahtevaju dodatne naknade za vozače mlađe od 25 ili starije od 65 godina. Kada uz zahtev za rezervaciju navedene pravu starost vozača, obavestićemo vas o svim mogućim naknadama. Minimalni uzrast za iznajmljivanje većih automobila takođe može biti viši u nekim zemljama. Ako imate bilo kakva pitanja ili nejasnoće o ovome, obratite se našem Kontakt centru. 

Dodatni vozači
Naknade za dodatne vozače koje se plaćaju na pultu za iznajmljivanje automobila (osim ako nije drugačije navedeno na Rentalcars.com vaučeru / eVaučeru) mogu biti primenljive. Proverite s našim Kontakt centrom. 

Izračunavanja cene po danu / period iznajmljivanja / period produžetka iznajmljivanja / kasno vraćanje automobila
Cena vašeg iznajmljivanja automobila će biti potvrđena u trenutku rezervacije i izračunaće se na osnovu 24-časovnih jedinica. Ako želite da produžite period iznajmljivanja nakon preuzimanja automobila, ili ako vratite automobil kasnije nego što je navedeno na vašem vaučeru / eVaučeru, ugovor o takvom produžetku će se uvek sklapati direktno s kompanijom za iznajmljivanje vozila i kompanija za iznajmljivanje vozila će naplatiti dodatno vreme po lokalnoj ceni po danu koja može biti viša od cene koju ste dogovorili s nama u trenutku rezervacije. Kompanija za iznajmljivanje vozila takođe može da naplati dodatnu kaznu za kasno vraćanje automobila a detalji o svim dodatnim naknadama će biti navedeni u vašem ugovoru s kompanijom za iznajmljivanje vozila. 

Kasno preuzimanje automobila / ranije vraćanje automobila
Vaše iznajmljivanje počinje i završava se na dan i u vreme preuzimanja i vraćanja automobila koji su navedeni na vašem vaučeru / eVaučeru. Nažalost, nismo u stanju da refundiramo neiskorišćeno vreme ako se automobil kasnije preuzme ili ranije vrati. Ako niste u stanju da preuzmete automobil u dogovoreno vreme i dogovorenog dana, neophodno je da nam se obratite što je ranije moguće. Ako nas ne obavestite, nema garancija da će automobil i dalje biti dostupan – a vi nećete imati prava na refundiranje. 

Jednosmerna iznajmljivanja
Jednosmerna iznajmljivanja moraju da se potvrde unapred i mogu da podležu naknadama za jednosmerno iznajmljivanje koje se isplaćuju direktno kompaniji za iznajmljivanje automobila. Obavestićemo vas o mogućim troškovima jednosmernog iznajmljivanja kada primimo vaš zahtev za registraciju i kada dobijemo potvrdu od kompanije za iznajmljivanje automobila. 

Sedišta za decu i posebni zahtevi
Sedišta za decu, krovni nosači (nisu dostupni na nekim automobilima) i ostala dodatna oprema je dostupna na zahtev na mnogim lokacijama, ali to ne može da se garantuje. Obično je potrebno platiti naknadu kompaniji za iznajmljivanje automobila. Sedišta za decu su u većini zemalja neophodna po zakonu. Imajte na umu: sigurnosni pojasevi na zadnjem sedištu nisu dostupni u svim automobilima. Proverite s našim Kontakt centrom detalje o ovim pitanjima. Ova dodatna oprema može da se zatraži prilikom rezervacije. 

Isporuka i preuzimanje
Neke kompanije za iznajmljivanje automobila će pristati na to da automobil isporuče / preuzmu s određene adrese. U tom slučaju, za ovu uslugu će možda biti potrebno platiti naknadu kompaniji za iznajmljivanje automobila. Obavestićemo vas da li će biti potrebno platiti naknadu prilikom potvrde vremena preuzimanja /vraćanja automobila, zajedno s kompletnim informacijama o adresi, u vašem zahtevu za rezervaciju. Imajte na umu da kompanije za iznajmljivanje automobila obično ne isporučuju i ne preuzimaju automobile s privatnih adresa. 

Oblasti vožnje
Ograničenja mogu biti primenljiva kada vozite iznajmljeni automobil u drugu zemlju/državu/na ostrvo. Zato je neophodno da u trenutku rezervacije obavestite naš Kontakt centar ako to nameravate da učinite. Za putovanje u određene zemlje može biti potrebna dodatna dokumentacija i mogu se primenjivati lokalne takse. Ograničenja mogu biti primenljiva i kada su u pitanju udaljene oblasti kao što je divljina Australije. Detalje proverite s našim Kontakt centrom. 

Otkazivanja, nepojavljivanja i izmene zahteva
Politika otkazivanja u nastavku će se primenjivati na vaše iznajmljivanje u većini slučajeva. Međutim, treba da proverite odredbe i uslove kompanije za iznajmljivanje automobila u slučaju da se primenjuje restriktivnija politika.

Otkazivanje pogrešne ili unapred plaćene rezervacije

 • Ako otkažete rezervaciju 48 ili više sati pre planiranog početka vašeg iznajmljivanja, novac koji ste uplatili će vam biti refundiran.
 • Ako otkažete rezervaciju u roku od 48 sati pre preuzimanja, novac koji ste uplatili će vam biti refundiran, umanjen za iznos iznajmljivanja za 3 dana:
  • ako ste rezervisali automobil za manje od 3 dana, neće vam biti naplaćene dodatne naknade, ali vam novac neće biti refundiran.
 • Ako se ne pojavite u dogovoreno vreme i dogovorenog dana, i/ili ne dostavite svu potrebnu dokumentaciju i/ili ne dostavite platnu karticu na ime glavnog vozača s dovoljno sredstava za depozit za automobil, kompanija za iznajmljivanje automobila vam možda neće iznajmiti automobil. Ako do toga dođe:
 • ako nas pozovete sa pulta, novac koji ste uplatili će vam biti refundiran, umanjen za cenu 3 dana iznajmljivanja
 • ako nas ne pozovete sa pulta, novac vam neće biti refundiran.

Otkazivanje rezervacija s depozitom

 • Ako otkažete rezervaciju 48 ili više sati pre planiranog početka vašeg iznajmljivanja, novac koji ste uplatili će vam biti refundiran, umanjen za iznos depozita.
 • Ako otkažete rezervaciju manje od 48 sati unapred, ali pre planiranog početka vašeg iznajmljivanja, novac koji ste uplatili će vam biti refundiran, umanjen ili za iznos depozita ili za iznos 3 dana iznajmljivanja, koji iznos bude bio veći.
 • Ako ste rezervisali automobil za manje od 3 dana, neće vam biti naplaćene dodatne naknade, ali vam novac neće biti refundiran.

Nepojavljivanje
„Nepojavljivanje“ je kada:

 • želite da otkažete rezervaciju ali nas o tome ne obavestite pre planiranog početka iznajmljivanja, ili
 • ne preuzmete automobil u dogovoreno vreme i dogovorenog dana, ili
 • ne priložite potrebnu dokumentaciju za preuzimanje automobila, ili
 • ne priložite platnu karticu na ime glavnog vozača s dovoljno sredstava za depozit za automobil.

Novac koji ste uplatili vam neće biti refundiran u svim slučajevima „nepojavljivanja“.

Kompanija za iznajmljivanje automobila zadržava pravo da ne iznajmi automobil svakom klijentu koji ne stigne na vreme sa svom potrebnom dokumentacijom i platnom karticom na ime glavnog vozača sa dovoljno sredstava za depozit za automobil. U takvom slučaju, osim ako iznajmljivanje nije otkazano unapred, klijent neće imati prava na refundiranje. 

Izmene i dopune (promene vaše rezervacije)
Možete da izmenite svoju rezervaciju u svakom trenutku pre planiranog vremena za preuzimanje automobila.

Ako je do planiranog vremena za preuzimanje automobila ostalo najmanje 48 sati, najlakši način da to uradite je da kliknete na „Manage booking“ (Upravljaj rezervacijom) u gornjem desnom uglu.

Ako je potrebno da nešto izmenite kada je do planiranog vremena za preuzimanje automobila ostalo manje od 48 sati, bolje je da nas pozovete.

Nema administrativne naknade za izmenu rezervacije, ali promene koje unesete mogu da utiču na cenu iznajmljivanja. Ponekad (ne često), jedini način na koji možemo da promenimo rezervaciju jeste otkazivanje i kreiranje nove rezervacije. U tom slučaju možemo da vam naplatimo naknadu za otkazivanje u ime kompanije za iznajmljivanje automobila. 

Ako mi menjamo vašu rezervaciju
Povremeno će biti neophodno da vaša rezervacija bude promenjena (nakon prihvatanja) od strane nas ili od strane kompanije za iznajmljivanje automobila. U svim takvim slučajevima ćemo vas obavestiti što je razumno moguće ranije pre preuzimanja i, ako su predložene promene neprihvatljive, ponudićemo vam refundiranje punog iznosa. Međutim, u takvim slučajevima ne snosimo dodatnu odgovornost u pogledu bilo kakvih direktnih ili indirektnih šteta koje možete imati usled takvih promena.

Dokumentacija
Vaš vaučer / eVaučer će biti dostupan kada vaša puna uplata bude primljena i kada kompanija za iznajmljivanje automobila potvrdi dostupnost automobila. Imajte na umu da je za određene zahtevane automobile potrebno više vremena za potvrdu i u takvim slučajevima ćemo vas obavestiti. Kada automobil ne može da se preuzme zbog nepotpune dokumentacije ili neprilaganja validne platne kartice, takav slučaj će se smatrati „nepojavljivanjem“, što znači da nećete imati prava na refundiranje uplaćenog novca. Postarajte se da tokom putovanja kod sebe imate svoj vaučer / eVaučer, vašu potpunu i važeću nacionalnu vozačku dozvolu i druge identifikacione dokumente. Pogledajte odeljak „Šta treba da ponesete“ na svom vaučeru / eVaučeru kada dostupnost vozila bude potvrđena kako biste videli da li vam je potrebna dodatna dokumentacija.

Vozačka dozvola
Svaki vozač mora da ima potpunu i važeću vozačku dozvolu koju koristi najmanje 1 godinu (2 godine u nekim zemljama, a o tome ćete dobiti informacije tokom procesa rezervacije). Istekle i privremene dozvole se ne prihvataju.

Kada rezervišete automobil, morate obavestite naš Kontakt centar o svim napomenama / poenima na vozačkoj dozvoli. Zadržavamo pravo da odbijemo rezervaciju po ovom osnovu, u skladu s odredbama i uslovima kompanija za iznajmljivanje automobila s kojima sarađujemo.

Od 8. juna 2015, svaki vozač s vozačkom dozvolom koju je izdala organizacija DVLA (Driver and Vehicle Licensing Authority) u Engleskoj, Škotskoj ili Velsu mora da poseti veb-sajt View Driving Licence najkasnije 21 dan pre početka iznajmljivanja. Za više detalja kliknite ovde. Svaki vozač koji ima novi tip vozačke dozvole sa slikom na kartici mora takođe da priloži i odgovarajuću papirnu kopiju na pultu za iznajmljivanje automobila.

Svaki vozač mora da pokaže svoju vozačku dozvolu prilikom preuzimanja automobila. Vozači takođe moraju da nose vozačke dozvole sa sobom u svakom trenutku tokom iznajmljivanja za pregled od strane lokalnih organa vlasti.

Novac neće biti refundiran ako kompanija za iznajmljivanje automobila odbije da iznajmi automobil zbog neprijavljenih napomena u vozačkoj dozvoli, ili zato što ne možete da priložite vozačku dozvolu, duplikat dozvole ili potrebne informacije o napomenama.

Imajte na umu da vam za vožnju u inostranstvu može biti potrebna međunarodna vozačka dozvola. Vozač je dužan da proveri da li će mu biti potrebna međunarodna vozačka dozvola. Međunarodna vozačka dozvola ne zamenjuje standardnu vozačku dozvolu. Potpuna vozačka dozvola na ime glavnog vozača je i dalje neophodna za iznajmljivanje automobila i svaki vozač kom je potrebna međunarodna vozačka dozvola mora da ima kod sebe oba dokumenta u svakom trenutku. Ako je potrebna međunarodna vozačka dozvola, nećete moći da preuzmete svoj iznajmljeni automobil bez međunarodne vozačke dozvole i vaše vozačke dozvole.

Svi vozači moraju da pročitaju odredbe i uslove kompanije za iznajmljivanje automobila koja iznajmljuje automobil pre preuzimanja zato što određene kompanije i lokacije mogu da imaju dodatne zahteve. 

Važne informacije o deviznom kursu
Imajte na umu da, zbog fluktuacije deviznih kurseva, iznos koji se naplati s vaše platne kartice može da se razlikuje od iznosa koji smo naveli kada ste se prihvatili plaćanje proizvoda ili usluge. Razlika (ako postoji) će zavisiti od promena kursa u periodu između trenutka vaše rezervacije i trenutka kada naplata postane vidljiva na vašem izvodu za platnu karticu. Slično tome, ako refundiramo novac na vaš račun, refundiraćemo tačan iznos koji smo inicijalno naplatili i ne snosimo odgovornost za bilo kakve fluktuacije kurseva koji mogu dovesti do toga da primite veće ili manje iznose od očekivanih. 

Kapacitet i klasa automobila
Svi automobili su osigurani na maksimalni broj putnika. Ne možemo da prihvatimo odgovornost ako automobil nije odgovarajući za sve putnike i prtljag. Kao orijentir, na veb-sajtu Rentalcars.com pogledajte približne kapacitete različitih klasa automobila. Ne možemo da prihvatimo odgovornost ako kompanija za iznajmljivanje automobila odbije da izda automobil zbog toga što će se u njemu voziti previše putnika ili prtljaga.

Nismo u stanju da garantujemo određenu verziju ili model automobila. Automobil koji je prikazan na vašem vaučeru / eVaučer je samo ilustracija i kompanija za iznajmljivanje automobila može da obezbedi drugačiji automobil za koji se smatra da je sličnih ili boljih karakteristika.

Iznajmljivanje automobila
Kompanije za iznajmljivanje automobila zadržavaju pravo da odbiju da iznajme automobil svakom licu koje se smatra nesposobnim za vožnju ili koje ne ispunjava zahteve podobnosti. Nećemo snositi odgovornost za obavljanje putničkih aranžmana niti za bilo kakvo refundiranje, kompenzaciju ili bilo koje druge troškove koje možete da snosite u takvom slučaju. 

Žalbe
Ako niste zadovoljni iznajmljivanjem, obratite se našem Timu za korisničku podršku i to prijavite što je ranije moguće, ali ne kasnije od 3 meseca nakon vraćanja automobila. Ako se akcija ne preuzme u trenutku vraćanja, biće nam teško da procenimo vašu žalbu povezanu s iznajmljivanjem. Iako prilikom iznajmljivanja automobila ulazite u ugovorni odnos sa kompanijom za iznajmljivanje automobila, kad god dođe do problema mi ćemo pokušati da vam pomognemo tako što ćemo se kompaniji za iznajmljivanje automobila obratiti u vaše ime. 

Ako niste u potpunosti zadovoljni načinom na koji smo postupali u vezi s vašim odštetnim zahtevom, možete da uložite formalni odštetni zahtev kod nezavisne kompanije za Alternativno rešavanje sporova (engl. Alternative Dispute Resolution (ADR)). Ako želite da koristite ADR, može da otpremite svoj odštetni zahtev na onlajn platformu Evropske komisije na adresi http://ec.europa.eu/consumers/odr/. Ta procedura će vam pomoći u pronalaženju odgovarajuće ADR kompanije. Imajte na umu da nastojimo da interno rešavamo sporove i da nismo u obavezi da učestvujemo u ADR postupku koji vodi nezavisna kompanija za ADR. 

Mehanički problemi / nesreće
U slučaju kvara ili mehaničkih problema, potrebno je da odmah pozovete kompaniju za iznajmljivanje automobila. Kompanija za iznajmljivanje automobila mora da da odobrenje za popravke i zamenske automobile. Ako ste uključeni u nesreću, morate se obratiti lokalnoj policiji i kompaniji za iznajmljivanje automobila. Sačuvajte primerak svih relevantnih dokumenata koje treba da popunite. Oni mogu biti potrebni ako želite da podnesete odštetni zahtev.

Iznajmljivanje bilo kog automobila od strane vas podleže odredbama i uslovima iznajmljivanja automobila koje je odredila kompanija za iznajmljivanje automobila i odgovarajućim zakonima zemlje i/ili države u kojoj se vrši iznajmljivanje. Tako da podležete i našim uslovima i uslovima kompanije za iznajmljivanje automobila. Ne prihvatamo odgovornost i ne snosimo odgovornost za bilo kakvu štetu, oštećenja, izmene, kašnjenja ili promene do kojih dođe usled građanskog sukoba, industrijskih sporova kao što su sporovi oko kontrole vazdušnog saobraćaja, terorističke aktivnosti, prirodnih ili nuklearnih nesreća, požara ili teških vremenskih uslova, neizbežnih tehničkih problema u prevozu, zatvaranja ili zagušenja aerodroma ili luka, otkazivanja zakazanih letova ili finansijskih propusta avio-kompanija.

Uslovi vašeg ugovora s kompanijom Rentalcars.com
Bez obzira na to kako odlučite da napravite rezervaciju, važno je da razumete kako i kada se kreira ugovor. Slede tehnički koraci koji su potrebni za kreiranje ugovora. Kada navedeno cene telefonom ili istaknemo svoje usluge na našem veb-sajtu, pozivamo vas da pošaljete ponudu za kupovinu tih usluga. Ponudu šaljete verbalno ili tako što kliknete na „Book Now“ (Rezerviši sada) na našoj stranici „Payment Details“ (Detalji o plaćanju).

Poslali ste nam ponudu za kupovinu usluga kada to učinite verbalno ili kada kliknete na „Book Now“ (Rezerviši sada). Prihvatili smo ovu ponudu kada primimo i potrebnu uplatu i kada vam kreiramo vaučer / eVaučer. U slučajevima kada nastupamo kao agent kompanije za iznajmljivanje automobila, prihvatamo vašu ponudu kao agent u ime kompanije za iznajmljivanje automobila.

Snosimo odgovornost za štete koje pretrpite a koje su direktna posledica našeg kršenja ovog ugovora ako su štete predvidljiva posledica našeg kršenja ugovora. Štete se smatraju predvidljivim kada i vi i mi možemo da ih razmotrimo u trenutku kreiranja ugovora. Ne snosimo odgovornost za indirektne štete koje nastaju kao propratni efekti glavne štete ili oštećenja i koje ne možemo da predvidimo ni mi ni vi, niti snosimo odgovornost za, bez ograničenja, gubitak profita, gubitak prilike, gubitak dobre volje ili posledične štete, oštećenja ili troškove.

Nismo odgovorni lično niti u svojstvu zastupnika preko kompanija za iznajmljivanje automobila za bilo kakvo neizvršavanje niti bilo kakvo kašnjenje u izvršavanju bilo koje od naših obaveza po ili na osnovu ove rezervacije, vaučera, eVaučera, iznajmljivanja ili odredaba i uslova, ako i u meri u kojoj je izvršavanje odloženo, otežano ili onemogućeno zbog više sile koja označava svaki događaj koji je izvan razumne kontrole dotične strane. U slučaju da viša sila trajne duže od 14 uzastopnih dana, možemo da otkažemo i povučemo ovu rezervaciju tako što ćemo poslati obaveštenje s rokom od 14 dana na originalnu adresu za plaćanje i refundirati sve iznose koji su uplaćeni pre događaja više sile.

Imamo pravo da otkažemo rezervaciju po obaveštenju koje ćemo poslati u ograničenom periodu ili odmah pod određenim okolnostima kao što je nesolventnost kompanije za iznajmljivanje automobila. U svim okolnostima ćemo uložiti razuman napor da organizujemo dostupnost alternativnog automobila, ali to možda neće biti moguće u periodima velike potražnje. U slučaju kada je klijent prethodno izvršio punu isplatu rezervacije i obavestimo klijenta do 48 sati pre preuzimanja, klijentu će biti vraćen sav do tada uplaćeni novac. U malo verovatnom slučaju da klijenta koji je izvršio punu uplatu obavestimo o otkazivanju u roku do 48 sati pre preuzimanja, klijentu ćemo u potpunosti vratiti sve uplaćene iznose i pokrićemo sve predvidljive štete do kojih je došlo usled kršenja ugovora od strane nas. U slučaju kada je klijent prethodno izvršio punu isplatu depozita za rezervaciju i obavestimo klijenta do 7 dana pre preuzimanja, klijentu će biti vraćen sav do tada uplaćeni novac. U slučaju kada klijenta koji je izvršio punu uplatu depozita obavestimo o otkazivanju u roku do 7 dana pre preuzimanja, klijentu ćemo u potpunosti vratiti sve uplaćene iznose i pokrićemo sve predvidljive štete do kojih je došlo usled kršenja ugovora od strane nas.

Rezervisanje i kupovina ili zahtev za proizvode i usluge
Ako želite da rezervišete ili da kupite ili zatražite proizvode ili usluge koje su opisane na ovom veb-sajtu, mi (ili naši poslovni partneri) možemo da zatražimo da priložite određene podatke u vezi s vašom rezervacijom ili kupovinom – uključujući, bez ograničenja, informacije o platnoj kartici i druge podatke o vama na osnovu kojih se možete identifikovati. Razumete da ćemo koristiti takve podatke na način koji je opisan u našoj politici o zaštiti podataka. Potvrđujete da će svi podaci koje ste dali u ovu svrhu biti tačni, važeći i potpuni. Saglasni ste s time da ćete platiti sve troškove koje načinite vi ili bilo koji drugi korisnici vašeg računa, platne kartice ili bilo kog drugog mehanizma plaćanja po ceni (ili cenama) po jedinici ili ceni (ili cenama) koja je na snazi u trenutku činjenja takvih troškova. Takođe ćete biti odgovorni za plaćanje svih primenljivih taksi koje su povezane s vašom kupovinom.

Provera poslatih podataka može biti potrebna pre našeg prihvatanja bilo koje rezervacije, kupovine ili narudžbine. Osim ako se drugačije ne zahteva zakonom ili ako je drugačije navedeno od strane nas, cena, cena po jedinici i dostupnost proizvoda ili usluga mogu da se promene bez prethodnog obaveštenja. Potvrđujete da rezervacije, kupovine i usluge podležu dodatnim odredbama i uslovima naše kompanije ili kompanije za iznajmljivanje automobila koja vam iznajmljuje automobil.

Uslovi korišćenja veb-sajta
Svim licima je zabranjena upotreba bilo kog uređaja ili softvera za direktno ili indirektno povezivanje, ili pokušaj povezivanja, s ovim veb-sajtom u cilju preuzimanja sadržaja i/ili bilo kojih drugih podataka, uključujući cene. Takođe je zabranjeno uticanje na, ili pokušaj uticanja na, normalan rad ovog veb-sajta. Svaka aktivnost za koju procenimo da izaziva prekomerno opterećenje naših sistema će biti prekinuta. Neprekidno nadgledamo svaki pristup našem veb-sajtu i aktivnosti svih automatskih sistema ili lica koja vrše pretrage u nerazumnim količinama, sa ciljem pristupa informacijama i/ili cenama, će biti prekinute a ti sistemi/lica će biti blokirani na našim veb-sajtovima. Vaše korišćenje veb-sajta znači da ste u obavezi da se pridržavate ovih Uslova korišćenja. 

Zaštita podataka
Vaša privatnost nam je važna. Korišćenjem ovog veb-sajta prihvatate uslove naše izjave o zaštiti privatnosti

Korišćenje kolačića i drugih tehnologija za praćenje
Možemo da koristimo kolačiće i druge tehnologije kako bismo olakšali i pratili vaše korišćenje usluga koje nudimo na ovom veb-sajtu i u vezi s našom komunikacijom putem e-pošte. Više informacija o ovome pogledajte u našoj izjavi o zaštiti privatnosti. 

Utisci korisnika
Završeni utisci mogu da se otpreme na naš veb-sajt isključivo u svrhu obaveštavanja korisnika o vašem mišljenju o usluzi i kvalitetu kompanije za iznajmljivanje automobila i mogu se koristiti delimično ili u celosti od strane kompanije Rentalcars.com na našim platformama, platformama društvenih mreža, u biltenima, specijalnim promocijama, mobilnim aplikacijama ili drugim kanalima koje Rentalcars.com poseduje, hostuje, koristi ili kontroliše. Slanjem utiska dajete svoju saglasnost za gorenavedenu upotrebu vašeg utiska. Zadržavamo pravo da prilagodimo, odbijemo ili uklonimo utiske po svom sopstvenom nahođenju.

Utisci sadrže lična mišljenja klijenata kompanije Rentalcars.com koji su popunili anketu nakon završetka njihovog iznajmljivanja. Ova mišljenja ne predstavljaju nužno stavove kompanije Rentalcars.com.

U meri u kojoj je to dozvoljeno, ove odredbe i uslovi se uređuju zakonima Engleske pod neisključivom jurisdikcijom sudova Engleske.

Opšte informacije i odredbe i uslovi koje su ovde navedene su tačne u trenutku štampanja. 

Zaštita po Uredbi o putnim aranžmanima
Ako za vaše putovanje ili odmor rezervišete dodatne putne usluge kod drugog pružaoca usluga preko linka s naše stranice za potvrdu, NEĆETE uživati prava koja se primenjuju na putne aranžmane po Uredbi (EU) 2015/2302. 

To znači da kompanija Rentalcars.com ne snosi odgovornost za odgovarajuće pružanje ovih dodatnih putnih usluga. U slučaju problema, obratite se odgovarajućem pružaocu usluga. 

Međutim, ako rezervišete dodatne putne usluge preko linka najkasnije 24 sata nakon što ste primili potvrdu rezervacije s veb-sajta Rentalcars.com, i te dodatne putne usluge iznose 25% ili više od kombinovane vrednosti obe rezervacije, te putne usluge postaju deo povezanog putnog aranžmana. U tom slučaju, Rentalcars.com ima, u skladu sa zakonskim zahtevima EU, zaštitu za refundiranje uplata koje ste izvršili na veb-sajtu Rentalcars.com za usluge koje nisu izvršene zbog nesolventnosti kompanije Rentalcars.com. Imajte na umu da se ovim ne pruža refundiranja u slučaju nesolventnosti relevantnog pružaoca usluge. 

Rentalcars.com koristi zaštitu od nesolventnosti kompanije Travel & General Insurance Services Limited (t&g), matični broj 02527363 koju je izdala kompanija Hiscox Insurance Company Limited (Hiscox), matični broj 00070234. Kompanije T&G i Hiscox su ovlašćene i njihov rad regulišu Služba za nadzor finansijskog poslovanja (Financial Conduct Authority) i Služba za prudencijalni nadzor (Prudential Regulation Authority) (broj 113849). 

Putnici mogu da se obrate ovom telu ili, kada je primenljivo, na broj za pomoć u odštetnim zahtevima odgovarajućeg organa 01702 811397 (Primerak polise se može dobiti na zahtev od Nosioca polise) ako se usluge ne pruže zbog nesolventnosti kompanije Rentalcars.com. 

Napomena: Zaštita od nesolventnosti ne pokriva ugovore sa drugim stranama osim kompanije Rentalcars.com koji se mogu izvršiti bez obzira na nesolventnost kompanije Rentalcars.com. 

Uredba (EU) 2015/2302 preneta u nacionalni zakon http://www.legislation.gov.uk/ukdsi/2018/9780111168479/data.html