Izjava o privatnosti

U ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti je objašnjeno kako prikupljamo, koristimo i štitimo sve podatke o vama. Takođe je navedeno kako možete da nas kontaktirate ukoliko imate pitanja, na koja ćemo vrlo rado odgovoriti. Ako vas interesuje kako koristimo kolačiće i slične tehnologije, pročitajte našu Izjavu o kolačićima.

Tu Izjavu menjamo s vremena na vreme pa vam preporučujemo da ovde proveravate da li je ažurirana.

Nudimo vam niz usluga vezanih za iznajmljivanje automobila preko interneta, uključujući proizvode i usluge poput osiguranja, putem naših sajtova, mobilnih aplikacija, imejlova i tekstualnih poruka (‘platforme’). To radimo i preko sajtova naših poslovnih partnera, društvenih medija i drugih platformi. Ova Izjava se odnosi na sve podatke o ličnosti koje prikupljamo dok to radimo ili kada stupate u kontakt s nama putem imejla, ćaskanja uživo, telefona ili pošte. Naši poslovni partneri bi takođe trebalo da pročitaju Izjavu o zaštiti privatnosti i kolačićima za poslovne partnere da bi razumeli kako se lični podaci obrađuju u sklopu našeg poslovnog odnosa.

Podaci o ličnosti koje nam dajete

Ne možemo da vam pomognemo oko rezervacije ili procene cene bez određenih informacija. Kada radite bilo šta od navedenog, tražićemo od vas informacije koje su nam neophodne da bismo vam pružili ono što želite. To su prilično standardne stvari poput vašeg imena, starosti, datuma i mesta rođenja i kontakt-podataka (imejl, adresa i broj telefona). To može da uključuje i informacije iz vašeg pasoša, lične karte i vozačke dozvole – kao i vaš broj za program lojalnosti i informacije o plaćanju.

Pored toga, prikupljamo i informacije sa vašeg računara kada koristite neku od naših platformi, čak i ako niste napravili rezervaciju. To može da uključuje IP adresu, tip pregledača koji koristite i vaša jezička podešavanja. Postoje i situacije u kojima od trećih strana dobijamo informacije o vama ili automatski prikupljamo druge vrste informacija. To je osnovni pregled informacija koje prikupljamo. Želite li više informacija?

Podaci o ličnosti koje nam dajete

Mi skladištimo i koristimo informacije koje nam dajete. Kada pravite rezervaciju potrebni su nam vaše ime, imejl adresa i informacije o plaćanju. Takođe možemo da tražimo vašu adresu stanovanja, broj telefona i datum rođenja, kao i imena dodatnih vozača.

Ako stupite u kontakt sa nama (telefonom, putem imejla ili društvenih medija, na primer) i tu ćemo od vas prikupiti informacije.

Nakon rezervacije možemo od vas da tražimo da opišete svoj utisak čime nam pomažete da poboljšamo svoje usluge i da osiguramo da klijenti ubuduće dobiju tačno ono što im je potrebno.

Postoje i drugi načini na koje možete da nam date informacije. Na primer, ako pretražujete internet pomoću svog mobilnog uređaja, možete sa nama da podelite svoju trenutnu lokaciju kako bismo mogli da vam pružimo najbolju moguću uslugu. Da biste olakšali stvari možete i da otvorite korisnički nalog koji vam omogućava pregled i uređivanje rezervacija, kao i čuvanje ličnih podešavanja i podataka iz pasoša i vozačke dozvole. Time takođe pojednostavljujete buduće rezervacije.

Podaci o ličnosti drugih koje nam dajete

Možete dodati nekoga kao dodatnog vozača, a možete i napraviti rezervaciju u ime druge osobe, na primer, prijatelja, člana porodice ili kolege. Ako to budete radili, molimo da se postarate da ta osoba zna da nam dajete njene podatke i da se saglasi sa načinom na koji rukujemo njenim podacima (kao što je opisano u ovoj Izjavi). To je vaša odgovornost.

Podaci o ličnosti koje automatski prikupljamo

Kada pravite rezervaciju, beležimo na kojoj platformi ste je napravili i kako ste došli do nje (da li ste došli preko nekog drugog sajta, na primer).

Čak i ako ne završite pravljenje rezervacije, možemo automatski da prikupljamo određene informacije prilikom vaše posete našim platformama. Te informacije mogu da uključuju IP adresu, stranice koje ste posetili, pregledač koji koristite i informacije o klikovima. Takođe mogu da uključuju informacije o operativnom sistemu vašeg računara, verziji aplikacije, jezičkim podešavanjima, podešavanjima vezanim za uređaj i njegovim karakteristikama kao i podatke pomoću kojih se identifikuje vaš uređaj.

Ako koristite mobilni uređaj, takođe možemo da prikupljamo i podatke o lokaciji. Takođe možemo da analiziramo i obrađujemo osnovne podatke vezane za aplikacije instalirane na njemu (npr. naziv, opis i kategorija).

Podaci o ličnosti koje dobijamo od drugih kompanija

Podatke o vama možemo da prikupljamo i sa društvenih mreža, od naših poslovnih partnera, podružnica Rentalcars.com korporativne familije, distributivnih partnera Booking Holdings Inc. korporacije (za više informacija, pogledajte ovde) i ostalih trećih strana. Na primer:

 • Naše usluge na drugim platformama pružamo vam u saradnji sa poslovnim partnerima. Kada pravite rezervacije na nekoj od tih platformi, možemo da delimo vaše podatke o ličnosti sa njima kao što i oni mogu da dele vaše podatke o ličnosti sa nama.
 • Kompanije koje vam pružaju usluge koje ste rezervisali preko naših platformi možda će morati da nam šalju informacije o vama – na primer, ako vaša rezervacija rezultira potraživanjem po osnovu osiguranja ili spora u vezi sa uslugama.
 • Naši poslovni partneri nam takođe mogu slati informacije o vama koje nam pomažu da vam prikazujemo relevantnije reklame.

Bilo koje od tih informacija možemo da kombinujemo sa informacijama koje nam direktno date.

Za više informacija pogledajte „Zašto prikupljamo i koristimo vaše podatke o ličnosti?”

Zašto prikupljamo i koristimo vaše podatke o ličnosti?

Vaše podatke o ličnosti tražimo kako bismo mogli da vam rezervišemo automobil (i bilo šta drugo za šta vam treba rezervacija) i kako bismo vam pružili najbolju moguću uslugu. Takođe ih koristimo da bismo stupali u kontakt s vama i kako bismo vas obaveštavali o najnovijim i specijalnim ponudama. Ovo su glavni razlozi iz kojih prikupljamo vaše podatke o ličnosti, ali postoje i drugi razlozi. Želite li više informacija?

Zašto prikupljamo i koristimo vaše podatke o ličnosti?

Vaše podatke o ličnosti možemo koristiti na sledeće načine:

 1. Rezervacije: Prvo i osnovno, lične podatke koristimo kako bismo napravili vašu rezervaciju i upravljali njom, kao i da bismo prosledili potrebne informacije kompaniji koja vam obezbeđuje automobil (ili drugi proizvod ili uslugu, poput osiguranja). To uključuje slanje poruka u vezi sa vašom rezervacijom, kao što su potvrde, izmene i podsetnici.
 2. Korisnički servis: Pružamo vam usluge međunarodnog korisničkog servisa non-stop, na više od 40 jezika. Našim međunarodnim timovima korisničkog servisa potrebni su vaši podaci kako bi vam pomogli da, na primer, napravite rezervaciju i da bi odgovorili na sva pitanja koja imate pre, za vreme ili nakon iznajmljivanja.
 3. Utisci korisnika: Vaše kontakt-podatke možemo koristiti za slanje kratkog upitnika o vašoj rezervaciji. To nam pomaže da razumemo i unapredimo naše usluge i usluge koje pružaju naši partneri.
 4. Korisnički nalozi: Da biste sebi olakšali stvari, na našim platformama možete otvoriti korisnički nalog. To podrazumeva da nam dajete svoje podatke o ličnosti i omogućava vam da radite niz korisnih stvari. Tu možete da upravljate svojim rezervacijama i ostalim kupovinama, da koristite posebne ponude i upravljate ličnim podešavanjima i postavkama. Time takođe pojednostavljujete buduće rezervacije.
 5. Marketinške aktivnosti: Vaše podatke o ličnosti koristimo i za marketinške aktivnosti koje mogu da uključuju:
  • Kontaktiranje s vama poštom, telefonom, imejlom ili SMS-om (u zavisnosti od kontakt-podataka koje nam dajete) radi najnovijih novosti, posebnih ponuda, popusta i ažuriranja, uključujući informacije o našim proizvodima i uslugama (i/ili uslugama i proizvodima naše grupe kompanija ili poslovnih partnera). Korišćenje te marketinške komunikacije možete otkazati brzo, jednostavno i u svakom trenutku – samo kliknite na link sa „otkaži” (unsubscribe) u bilo kom imejlu ili posetite naš Zahtev za pregled ličnih podataka.
  • Kontaktiranje s vama putem telefona, imejla ili SMS-a radi informacija o proizvodima osiguranja koje niste uključili u svoju rezervaciju.
  • Prikazivanje relevantnih ponuda na našim platformama ili sajtovima trećih strana, uključujući sajtove društvenih medija.
  • Pozivanje da učestvujete u promotivnim aktivnostima (poput programa preporuka ili nadmetanja).
 6. Komunikacija sa vama: Sa vama ćemo možda i u drugim prilikama stupati u kontakt putem telefona, imejla i SMS-a. Za to može postojati više razloga, uključujući:
  • Odgovaranje na sve zahteve koje podnesete i obrađivanje istih.
  • Slanje imejla sa podsetnikom o rezervacijama koje niste kompletirali, da bismo proverili da li vam je potrebna pomoć da to uradite. To vidimo kao korisnu dodatnu uslugu jer vam omogućava da nastavite s registracijom bez potrebe da ponovo pronalazite automobil i ispočetka popunjavate sve podatke o rezervaciji.
  • Slanje upitnika ili poziva da iznesete svoje utiske.
  • Slanje drugog materijala vezanog za vašu rezervaciju, poput uputstava za stupanje u kontakt s nama (ili drugom kompanijom) ako vam bude potrebna pomoć tokom rezervacije.
  • Slanje pregleda vaših prethodnih rezervacija.
  • Slanje ostalih administrativnih poruka, koje mogu uključivati bezbednosna upozorenja, čak i ako trenutno nemate rezervaciju.
 7. Istraživanje tržišta: Od vas možemo tražiti da učestvujete u istraživanju tržišta. Svi dodatni podaci o ličnosti koje nam date u okviru tog istraživanja biće korišćeni samo uz vašu dozvolu.
 8. Otkrivanje i sprečavanje prevara: U cilju pružanja bezbednih, pouzdanih usluga, vaše podatke o ličnosti koristimo za otkrivanje i sprečavanje prevara i drugih nezakonitih ili neželjenih aktivnosti. Slično, vaše podatke o ličnosti možemo koristiti za procenu rizika i u bezbednosne svrhe, koje mogu da uključuju potvrđivanje identiteta korisnika i rezervacija. To ponekad može da znači da određene rezervacije moramo staviti na čekanje.
 9. Unapređivanje naših usluga: Podatke o ličnosti analiziramo kako bi nam pomogli da unapredimo funkcionalnost i kvalitet naših internet usluga i kako bismo poboljšali celo korisničko iskustvo. Stalno radimo na tome da naše platforme pojednostavimo i učinimo ih prijatnijim za korišćenje.
 10. Utisci korisnika: Nakon vaše rezervacije možemo vas pozvati da ostavite utisak o uslugama koje smo pružili mi ili naši poslovni partneri. Vaši utisci će pomoći budućim korisnicima da naprave pravi izbor i pomoći će našim poslovnim partnerima da unaprede usluge koje pružaju. Ostavljanjem utiska, pristajete na to da se on može prikazivati kao što je opisano u našim Odredbama i uslovima. Utisak možete ostaviti anonimno ili možete jednostavno navesti svoje ime i zemlju porekla.
 11. Snimanje poziva: Vaše telefonske pozive možemo snimati i/ili dozvoljavati ostalom osoblju da ih sluša, kako bismo mogli da obučimo svoje kolege i uverimo se da uvek pružamo usluge vrhunskog kvaliteta. Nakon određenog vremena automatski brišemo snimke, osim ako imamo legitiman razlog da to ne učinimo (na primer, ako smatramo da postoji dokaz o prevari).
 12. Pravne svrhe: Na kraju, u određenim slučajevima možda ćemo morati da vaše podatke o ličnosti koristimo za obradu i rešavanje pravnih sporova, u regulatornim istragama, u svrhe usklađenosti sa propisima ili kako bismo bili sigurni da precizno primenjujemo naše odredbe i uslove.

Svoje podatke o ličnosti nam pružate na dobrovoljnoj bazi. Međutim, u zavisnosti od vrste usluge koju želite da koristite, takvu uslugu ćemo možda moći da vam pružimo samo ukoliko prikupimo određene podatke o ličnosti. Na primer, ne možemo da obradimo vašu rezervaciju ako ne prikupimo vaše ime i kontakt-podatke.

Ako za obradu podataka o ličnosti koji imaju pravnu važnost ili značajno utiču na vas koristimo automatizovane procese, preduzećemo odgovarajuće mere u cilju zaštite vaših prava i sloboda, uključujući pravo na ljudsku intervenciju.

U svrhu obrade takvih vaših podataka o ličnosti oslanjamo se na sledeće pravne osnove:

 • Izvršenje ugovora: Za izvršenje bilo kog ugovora koji sklopite sa nama potrebni su nam vaši podaci o ličnosti. Na primer, kada rezervišete automobil, potrebno nam je da podatke o vašoj rezervaciji prenesemo rentakar kompaniji kako bismo se postarali da vas automobil čeka.
 • Legitimni interesi: Vaše informacije možemo koristiti za naše „legitimne interese” (izraz koji se primenjuje na sve za šta smatramo da je sastavni deo efikasnog obavljanja našeg posla – uz istovremeno poštovanje vaših prava i zakona). Na primer, da bismo vam pružili najprikladniji sadržaj na našim platformama, uključujući naše imejlove i biltene; da bismo poboljšavali i promovisali svoje proizvode i usluge; i u administrativne svrhe.
 • Pristanak: O određenim situacijama može nam biti potreban vaš pristanak za korišćenje vaših podataka, na primer u svrhu direktnog marketinga. Svoj pristanak u svakom trenutku možete da povučete putem našeg Zahteva za pregled ličnih podataka ili slanjem imejla na [email protected] sa „Privacy” u naslovu.
 • Sa kojim trećim stranama delimo vaše podatke o ličnosti – i zašto?

  Veliki broj različitih poslovnih partnera je uključen u usluge koje pružamo, pa u određenim situacijama možemo podeliti vaše lične podatke sa njima. U većini slučajeva jednostavno prosleđujemo vaše podatke o rezervaciji poslovnim partnerima koji nam pomažu u pružanju usluga koje ste zatražili. Takođe ćemo deliti vaše lične podatke sa trećim stranama, koje mogu da uključuju pružaoce usluga plaćanja, partnere za oglašavanje, podružnice Rentalcars.com korporativne familije, distributivne partnere Booking Holdings Inc. korporacije i u nekim slučajevima - organe vlasti. Ovo su glavni razlozi zbog kojih delimo vaše lične podatke. Želite li da znate više?

  Sa kojim trećim stranama delimo vaše podatke o ličnosti – i zašto?

  • Kompanija/kompanije koje vam iznajmljuju automobil i/ili pružaju povezane proizvode i usluge: Pravljenje vaše rezervacije zahteva da relevantne podatke pošaljemo kompaniji/kompanijama koje vam iznajmljuju automobil i/ili pružaju povezane proizvode (uključujući osiguranje) koje ste tražili. Ti podaci mogu da uključuju vaše ime, starosnu kategoriju, kontakt-podatke (imejl, adresu i telefon), datum i mesto rođenja, podatke iz pasoša i vozačke dozvole i sve vaše želje i napomene vezane za rezervaciju. Ako dođe do spora u vezi sa vašom rezervacijom ili pokrićem na osnovu osiguranja, ili bilo kakvog problema u vezi sa uslugom, rentakar kompaniji ćemo možda morati da prosledimo neke informacije o postupku rezervacije kao i o samom sporu. To može da uključuje kopiju vaše potvrde o rezervaciji kako bismo dokazali da je rezervacija stvarno napravljena, kao i sve druge informacije vezane za vašu žalbu. Napominjemo da će sve informacije koje date direktno kompaniji/kompanijama koje vam iznajmljuju automobil i/ili pružaju povezane proizvode biti čuvane i korišćene u skladu sa izjavama o privatnosti i odredbama i uslovima koji se na njih odnose.
  • Naši poslovni partneri: Sarađujemo sa poslovnim partnerima širom sveta. Neki od naših partnera nude ili reklamiraju naše usluge ali i pomažu našim drugim poslovnim partnerima u nuđenju i reklamiraju sopstvenih turističkih usluga (uključujući osiguranje). Ti poslovni partneri takođe mogu da uključuju grupu Booking Holdings Inc, koja obuhvata Rentalcars.com i naše sestrinske kompanije (Agoda.com, Booking.com, priceline.com, KAYAK i OpenTable). To može da znači da su njihove usluge integrisane u naše platforme. Kada pravite rezervaciju na nekoj od platformi naših poslovnih partnera, oni će nam poslati neke od podataka o ličnosti koje ste im dali. Slično tome, mi možemo svojim poslovnim partnerima da šaljemo neke od podataka o ličnosti vezanih za vašu rezervaciju. To možemo da radimo kako bismo im pomogli da analiziraju svoje poslovanje, ili na primer kako bismo im pomogli u sprovođenju njihovih programa lojalnosti. Svrha toga takođe može biti da im omogućimo da vam šalju stvari poput posebnih ponuda, ali samo u slučaju ako ste dali pristanak za to. Ako ti poslovni partneri pružaju uslugu korisničke podrške, poslaćemo im podatke o vašoj rezervaciji kako bi mogli da vam pruže podršku ukoliko vam zatreba. U svim navedenim slučajevima, rukovanje vašim podacima o ličnosti vrši se u skladu sa izjavama o privatnosti tih poslovnih partnera. Savetujemo da prilikom pravljenja rezervacije na sajtu poslovnog partnera pažljivo pročitate njegovu izjavu o privatnosti kako biste se upoznali sa načinom na koji rukuje vašim podacima o ličnosti. Kada kupite proizvod ili uslugu koju pruža neki od naših poslovnih partnera mi ćemo im poslati podatke o ličnosti koji su im potrebni za pružanje proizvoda/usluge. I na kraju, informacije o korisnicima možemo razmenjivati sa poslovnim partnerima i u svrhe otkrivanja/sprečavanja prevara, ali isključivo kada je to neophodno.
  • Booking Holdings, Inc. korporacija: Pogledajte ovde za više informacija o tome kako možemo da delimo vaše lične podatke sa Booking Holdings Inc. korporacijom.
  • Nadležni organi: Vaše podatke o ličnosti možemo deliti i sa vlastima ili istražnim organima ako smo dužni da to učinimo prema zakonu (ili bilo kom propisu koji ima pravno dejstvo zakona). To uključuje sudske naloge i pozive, kao i naredbe koje proizilaze it sudskih postupaka i krivičnih istraga. Vaše podatke o ličnosti možemo obelodaniti isključivo ako je to neophodno za sprečavanje, otkrivanje ili procesuiranje prevara i drugih krivičnih dela. Takođe možemo biti u obavezi da vaše podatke o ličnosti obelodanimo nadležnim organima u cilju zaštite naših prava ili imovine, to jest prava ili imovine naših poslovnih partnera.
  • Pružaoci usluga treće strane: Možemo da koristimo usluge pružalaca treće strane koji obrađuju vaše lične podatke u naše ime i podržavaju nas u pružanju usluga. Na primer, možemo ih koristiti za stupanje u kontakt sa vama ili da u naše ime šalju informacije o rezervaciji kompaniji koja pruža uslugu, kao i za upravljanje određenim aspektima našeg veb sajta, našim korisničkim servisima ili marketinškim aktivnostima. Takođe možemo da koristimo usluge pružalaca treće strane radi istraživanja tržišta, kao i otkrivanja i sprečavanja prevare, uključujući i sigurnosne provere u cilju zaštite od prevare. Ove treće strane su obavezane klauzulama o poverljivosti i nemaju pravo da koriste vaše lične podatke u druge svrhe.
  • Reklamni partneri: Vašu imejl adresu i druge podatke o ličnosti možemo deliti sa spoljnim reklamnim partnerima kako bismo osigurali da će vam biti prikazan relevantan reklamni sadržaj kada svoje usluge reklamiramo preko spoljnih poslovnih partnera. Takođe sarađujemo sa spoljnim reklamnim mrežama u cilju reklamiranja naših usluga na drugim platformama, kao i sa spoljnim pružaocima usluga koji nam pomažu u analiziranju naših podataka. Sve te treće strane su obavezane ugovorima o poverljivosti i nemaju pravo da vaše podatke o ličnosti koriste u bilo koje druge svrhe. Za više informacija o personalizovanim reklamama i vašim izborima pročitajte „Kako i zašto koristimo ove tehnologije?” i „Vaš izbor: prihvatanje i odbijanje učešća” u našoj Izjavi o kolačićima.
  • Pružaoci usluga plaćanja i druge finansijske institucije: Takođe sarađujemo i sa spoljnim pružaocima usluga plaćanja u cilju obavljanja plaćanja ili pružanja garancija o uplati. Ako vi (ili nosilac bankovne kartice koja se koristi za pravljenje rezervacije) zatražite povrat novca, možda ćemo morati da podelimo određene podatke o rezervaciji sa pružaocem usluge plaćanja i relevantnom finansijskom institucijom. To može da uključuje kopiju vaše potvrde o rezervaciji ili IP adresu sa koje ste napravili rezervaciju. Informacije takođe možemo podeliti sa relevantnim finansijskim institucijama ukoliko smatramo da je to neophodno za otkrivanje i sprečavanje prevara.

  Prenos podataka o ličnosti na način opisan u ovoj Izjavi o privatnosti može da podrazumeva prekogranični transfer podataka o ličnosti u zemlje čiji zakoni o zaštiti podataka nisu toliko sveobuhvatni kao zakoni u Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama Evropske unije. U slučajevima kada to zahteva zakon UK, podatke o ličnosti ćemo prenositi isključivo primaocima koji omogućavaju adekvatan nivo zaštite podataka. U takvim situacijama po potrebi možemo sklapati ugovorne aranžmane u cilju obezbeđivanja zaštite vaših podataka o ličnosti u skladu sa standardima UK i EU. Putem kontakt-podataka navedenih u nastavku, možete da tražite da vam pokažemo kopiju tih ugovornih aranžmana.

  Kako se vaši lični podaci dele u okviru Booking Holdings Inc. korporacije?

  Kompanija Rentalcars.com je deo Booking Holdings Inc. korporacije. Posetite stranicu https://www.bookingholdings.com/ za više informacija.

  Možemo da primamo vaše lične podatke od drugih kompanija u okviru Booking Holdings Inc. korporacije i da delimo vaše lične podatke sa njima u sledeće svrhe:

  1. Pružanje usluga (uključujući pravljenje i upravljanje rezervacijama, kao i obradu plaćanja);
  2. Omogućavanje usluga korisničke podrške;
  3. Otkrivanje, sprečavanje i istraživanje prevare, drugih nezakonitih radnji, kao i ugrožavanja bezbednosti podataka;
  4. Vršenje analiza i unapređenje proizvoda;
  5. Slanje personalizovanih ponuda i marketinških poruka uz vaš pristanak, ili ukoliko je to u skladu sa primenljivim zakonom;
  6. Usklađivanje i poštovanje primenljivih zakona.

  Osim ukoliko je drugačije navedeno, za svrhe pod stavkama od A do E, oslanjamo se na svoj opravdani interes da delimo i primamo lične podatke. Na primer, blisko sarađujemo sa kompanijom Booking.com da bismo korisnicima nudili usluge smeštaja i poseta atrakcijama. Sve kompanije unutar Booking Holdings Inc. korporacije bi možda morale da razmenjuju lične podatke korisnika kako bi se pobrinule da svi oni budu zaštićeni od potencijalnih prevara u okviru njihovih onlajn platformi.

  Za svrhe pod stavkom F, ukoliko je to primenljivo, oslanjamo se na usaglašavanje sa zakonskim obavezama (poput legitimnih zahteva organa za sprovođenje zakona).

  Kako koristimo mobilne uređaje?

  Nudimo besplatne aplikacije za niz mobilnih uređaja, kao i verzije našeg regularnog sajta koje su optimizovane za pregled na mobilnim uređajima i tabletima. One prikupljaju i obrađuju vaše podatke o ličnosti na gotovo isti način kao i naše druge platforme, a takođe vam omogućavaju da pronađete lokalne rentakar kompanije na osnovu vaše trenutne lokacije. Želite li više informacija?

  Kako koristimo mobilne uređaje?

  Ako pristanete na to, možemo prosleđivati automatska obaveštenja direktno na vaš mobilni uređaj kako ne biste propustili važne informacije vezane za vašu rezervaciju. Takođe, ako nam omogućite pristup lokaciji i kontakt-podacima svog uređaja moći ćemo da vam pružimo dodatne usluge ako ih zatražite. Vaš mobilni uređaj će imati instrukcije za omogućavanje automatskih obaveštenja i omogućavanje da pristupamo takvim podacima.

  U cilju pružanja bolje usluge i relevantnijih reklama, možemo koristiti nešto što se zove „praćenje rada na više uređaja”. To samo znači da analiziramo kako koristite naše platforme na više od jednog uređaja: na primer, možemo da kombinujemo podatke sa vašeg mobilnog uređaja i vašeg kućnog računara. Radi toga možemo, ali ne moramo, koristiti kolačiće (za više o kolačićima i sličnim tehnologijama pogledajte našu Izjavu o kolačićima).

  Da bismo bili sigurni da ćete u našem biltenu dobiti ponude koje vas najverovatnije interesuju, pratimo pretrage koje vršite i usluge koje rezervišete na više uređaja dok ste prijavljeni na svoj korisnički nalog. Ako ne želite da to radimo samo se odjavite pre nego što krenete sa pretraživanjem ili otkažite naš bilten.

  Praćenje rada na više uređaja takođe može da znači da kada koristite jedan uređaj možete videti personalizovane reklame od mnoštva različitih kompanija, na osnovu vaših aktivnosti na povezanim uređajima. NAI (Network Advertising Initiative) će to obustaviti ako odbijete učešće u programu analize ponašanja u reklamne svrhe NAI (naša Izjava o kolačićima sadrži potreban link za to, u odeljku „Vaš izbor: prihvatanje i odbijanje učešća”). Napomena: sama odjava iz vašeg korisničkog naloga neće to obustaviti.

  Koje bezbednosne procedure i procedure čuvanja podataka primenjujemo u cilju zaštite vaših podataka o ličnosti?

  Naši poslovni sistemi i procedure garantuju da ćemo preduzeti sve razumne korake u cilju zaštite vaših podataka o ličnosti i zaštite od svih zloupotreba ili neovlašćenog pristupa, u skladu sa zakonima o zaštiti podataka u Evropi i UK. Takođe imamo posebne bezbednosne procedure i ograničenja (i tehnička i fizička) kojima ograničavamo pristup i korišćenje svih podataka o ličnosti koje posedujemo. Podacima o ličnosti može da pristupi samo ovlašćeno osoblje – i dozvoljeno im je da to rade samo iz određenih, odobrenih razloga.

  Vaše podatke o ličnosti ćemo čuvati onoliko dugo koliko smatramo da je neophodno kako bi vam se omogućilo korišćenje naših usluga, pružanje naših usluga vama (uključujući održavanje vašeg korisničkog naloga na internetu (ako ste ga napravili)), radi usaglašenosti sa važećim zakonima, rešavanja sporova sa bilo kojim trećim stranama i ostalih razloga omogućavanja obavljanja našeg poslovanja, uključujući otkrivanje i sprečavanje prevara i drugih protivzakonitih aktivnosti. Ova Izjava o privatnosti odnosi se na sve podatke o ličnosti koje čuvamo.

  Kako tretiramo podatke o ličnosti dece?

  Ne pružamo usluge deci mlađoj od 18 godina i zadržavamo pravo da brišemo sve informacije koje dobijemo od dece mlađe od tog uzrasta. U određenim situacijama možemo dobijati informacije o deci, na primer kod potraživanja osiguranja ili kod sporova u vezi sa uslugama. Ako do toga dođe, informacije ćemo prikupiti i koristiti samo uz odobrenje roditelja ili staratelja deteta.

  Kako možete da kontrolišete podatke o ličnosti koje ste nam dali?

  Imate pravo, uz neke zakonske izuzetke, da pristupate svim vašim podacima o ličnosti koje posedujemo, da ih ispravljate i brišete, kao i da se usprotivite obradi vaših podataka o ličnosti. Za ostvarivanje bilo kog od tih prava možete koristiti naš Zahteva za pregled ličnih podataka U tom slučaju tražićemo dodatne informacije kako bismo potvrdili vaš identitet kako bismo čuvali bezbednost vaših informacija i vaš zahtev ćemo obraditi u skladu sa važećim zakonom o zaštiti podataka u UK. Vaš korisnički nalog u svakom trenutku možete ažurirati ili obrisati prijavljivanjem na naš sajt.

  Kada pravite rezervaciju ili tražite procenu cene pitaćemo vas da li želite da date saglasnost za primanje reklamnih imejlova. U svakom trenutku možete poništiti saglasnost tako što ćete kliknuti na „otkaži” (unsubscribe) u bilo kom od tih reklamnih imejlova, ili ažuriranjem postavki za imejl u svom korisničkom nalogu.

  Ko je zadužen za obradu podataka o ličnosti na našim platformama?

  Booking.com Transport Limited (poslovno ime Rentalcars.com) kontroliše obradu podataka o ličnosti na svojim platformama. Booking.com Transport Limited je privatno društvo ograničene odgovornosti, osnovano po zakonima Ujedinjenog Kraljevstva sa sedištem na adresi 35 Fountain Street, Manchester, M2 2AN. Ako imate bilo kakvih pitanja, nedoumica, komentara ili žalbi vezanih za naše postupanje ili ovu Izjavu o privatnosti, pošaljite nam imejl na [email protected] sa „Privacy” u naslovu a mi ćemo vam odgovoriti. Takođe možete da se obratite svom lokalnom organu nadležnom za zaštitu podataka. Uvek smo spremni na razgovor kada je reč o privatnosti.

  Izjava o privatnosti kompanije TravelJigsaw Insurance Limited